Преди броени дни разговаряхме с кмета на община Провадия Д.т.н.

...
Преди броени дни разговаряхме с кмета на община Провадия Д.т.н.
Коментари Харесай

Инж. Илчев: Целим подобряване качеството на живот на жителите на община Провадия

Преди броени дни разговаряхме с кмета на община Провадия Д.т.н. инж. Жоро Илчев за положението на детските площадки в града и селата в общината и идните им поправки. Днес тематика на диалога ни е приемането на бюджета и плануваните още усъвършенствания в общината с плануваните средства.

Ето какво показа инж. Илчев пред наш кореспондент:

Здравейте господин Илчев преди няколко дни разговаряхме с Вас за осъществяване на ремонт на съществуващите детски площадки в общината. И в тази връзка признат ли е към този момент бюджета на Община Провадия за тази година и обезпечени ли са нужните средства за ремонта?

Ж. И .: Здравейте. Към сегашния миг бюджета на община Провадия за 2022 година не е признат от Общински съвет – Провадия. На плануваното съвещание на общинския съвет за 18.04.2022 година в дневния ред е планувано и разглеждане на импортирания от мен план на бюджет в който са планувани средствата за ремонт и възобновяване на детските площадки.

Можете ли да ни запознаете с главните акценти в бюджета на Община Провадия за тази година?

Ж. И .: Както знаете правенето на плана на бюджет на всяка община е дълъг развой, който е обвързван с оценка на разнообразни фактори и правене на реалистична прогноза за предстоящите доходи и разноски в общината. Общинска администрация Провадия се е постарала да изготви план на бюджет, който да бъде уравновесен и естествено ориентиран към възстановяване на качеството на живот на жителите на общината.

Основният детайл в бюджета е осъществяване на капиталовата стратегия, чиято съществена цел е възстановяване на съществуващата инфраструктура в общината. В тази стратегия сме присъединили осъществяване на третия стадий от реновирането на централната градска част.

През миналата година с помощта на предоставени средства от Министерски съвет, финансиране от Държавен фонд „ Земеделие “ посредством Местна инициативна група Възход и съфинансиране от Община Провадия стартира осъществяването на първия и втория стадий от този обект. Лошото положение на централната градска част в Провадия беше дългогодишна болежка на жителите, които неведнъж са се обръщали към администрацията с молба за обезпечаване на средства за осъществяване на ремонта.

По моя информация повече от няколко десетилетия не е вложено в възстановяване на централната част на гр. Провадия, която се състои от пешеходна зона и един огромен и хубав парк. Именно в тази връзка предложихме да бъде завършен този обект, като сме заложили средства в размер на 550 000,00  лв. с които ще бъде осъществено цялостно възобновяване на третата част от централната част. В рамките на посочените средства се планува замяна на съществуващите пешеходни зони, посредством свързването им с към този момент реновираната част, замяна на съществуващи водопроводи под пешеходните зони, облагородяване и при опция разширение на съществуващите зелени площи, замяна на съществуващата паркова мебел с нова, замяна на съществуващото осветяване.

С осъществяването и на третия стадий ще бъде реновирана напълно централната част в гр. Провадия посредством обезпечаване на нов и актуален образ, като се надявам точно това пространство от града да се трансформира в привлекателно място за всички жители и посетители на общината.

Наистина от години за гр. Провадия централната част беше огромен проблем и се веселя, че най-сетне са открити нужните средства за обновяването й. Освен този значим за всички провадийци обект планувани ли са други вложения в града?

Ж. И .:  Разбира се. В рамките на този месец чакам да стартират и строителните работи по създаване на канализация на четири улици в гр. Провадия и реновиране на водопровода по една от тях като по този метод ще се реши казуса на живущите там, т.к. съществуващият тръбопровод е остарял и честите повреди затрудняват естественото им всекидневие, а и в никакъв случай не е била изграждана канализация. След реализирането на този план, който се финансира със средства от

Предприятието за ръководство на дейностите по околната среда ще бъде обезпечена опция отпадните битови води да бъдат включени в градската пречиствателна станция и в последна сметка да се понижи замърсяването на околната среда. В плана на бюджета са планувани и средства за ремонт на част от съществуващата канализационна мрежа по няколко улици в град Провадия.

Другият огромен инфраструктурен обект, който ще се опитаме да осъществяваме е дотъкмяване на постройката на едно учебните заведения в гр. Провадия.

Преди повече от 30 години е стартирано построяването на няколко корпуса на учебен комплекс в който все още се обитават две учебни заведения – едно главно учебно заведение и една професионална гимназия. За страдание в употреба е въведен единствено единият от трите корпуса в който и все още се реализира образователна активност от двете учебни заведения, което води до неспособност за обезпечаване на пълностоен образователен развой във връзка с съществуващата материална база. Именно заради тази причина и подадохме планово предложение през Министерство на образованието и науката и ни бяха отпуснати 1 999 300 лв. за дотъкмяване на другите два корпуса – единият за осъществяване на образователни занятия от учениците на професионалната гимназия, а другият за реализиране на културно – всеобщи и спортни мероприятия.

За страдание след оповестяване на публичната поръчка и избор на реализатор на активността се отхвърлиха участниците класирани на първо и второ място, като главната причина беше непрекъснатото нарастване на строителните материали.

Именно заради тази причина сме заложили в плана на бюджета за 2022 година средства в размер на 300 000,00 лв. за обезпечаване на съфинансиране на дейностите по този план, като се надяваме този път да успеем да изберем реализатор, който ще извърши плануваните действия и ще обезпечи опция на учениците от професионалната гимназия да получат достъп до по-качествено обучение и придобиване на специалност.

От няколко години е налице засилен интерес към цитадела Овеч – едно неповторимо и доста красиво място, което по моя информация притегля и значително туристи. Предвижда ли Община Провадия да влага средства в този обект?

Ж. И .: Наистина цитадела Овеч от няколко години е желана дестинация от гостите на общината. Това място е желано и за жителите на общината, като огромна част от провадийци съвсем всекидневно се изкачват с цел да се полюбуват на изключителната панорама от крепостта. Знаете, че горе има построен дървен мост, който е непрекъснато изложен  на атмосферните въздействия и се нуждае от специфична поддръжка и заради тази причина в плана за бюджет на общината за тази година сме заложили средства в размер на 120 000,00 лв. за осъществяване на главен ремонт на мостовото оборудване. Отделно от това сме планували и 20 000,00 лева за осъществяване на ремонт на металната вита стълба, осигуряваща достъп на посетителите до цитадела „ Овеч “ и за построения въжен мост в местността „ Шашкъните “ над гр. Провадия.

Разбрахме за желанията на общината за вложенията, които ще извърши в града, само че има ли планувани и такива за другите обитаеми места от общината? Знаете, че там през последните години е налице обезлюдяване, липсват млади фамилии и деца, които да желаят да живеят на село, т.к. не е налице опция за обезпечаване на работни места за тях.

Ж. И .: Да, за жалост ще се съглася с Вас. Задълбочаващата се демографска рецесия в действителност докара до обезлюдяване на дребните обитаеми места в общината, като такава наклонност се следи и за града. Въпреки това ние се стремим да подобрим инфраструктурата в тези места за обезпечаване на опция напусналите да се завърнат и трайно да се задържат в селата. За страдание това е сложен развой, който не можем да направляваме напълно. Доколкото е допустимо и съгласно обезпечената приходна част влагаме и средства в подобряването на инфраструктурата в селата. Вие знаете, че във всички дребни обитаеми места в страната са налице едни и същи проблеми – неприятна инфраструктура, която не разрешава бързо напредване сред селата и околните градове; липса на задоволително работни места; от време на време липса на образователно заведение в съответното обитаемо място и други аргументи.

В плана на бюджета за тази година сме планували да правим инвестиция в размер на 475 000,00 лв. за  ремонт на тротоарните настилки в селата Тутраканци, Храброво, Овчага, Кривня, Златина и Венчан; главен ремонт на постройката за кметството в с. Снежина; настоящ ремонт на част от уличната мрежа в с. Комарево; създаване на нова детска площадка в с. Славейково и за доставка и полагане на трошенокаменна настилка в селата Равна, Манастир, Снежина, Чайка, Житница, Добрина и Бързица.

Отделно от плануваните средства за възстановяване на съществуващата инфраструктура през актуалната година предвидихме и средства за увеличение на числеността на Дирекция „ Местно развиване “ с 16,5 щатни бройки предвид на обезпечаване на нови работни места във всички села на територията на общината. Предвиждаме тези лица да бъдат ангажирани за осъществяване на действия по поддържане на зелените площи, чистотата на публичните терени, осъществяване на дребни ремонтни действия и други във всяко от обитаемоте места. Тази смяна в щатната бройка на личния състав на администрацията предложихме на Общински съвет – Провадия с цел да можем да решим един също дълготраен проблем в дребните обитаеми места и да подпомогнем активността на кметовете и кметските наместници.

Дълги години в дейните сезони администрацията е командировала част от своите чиновници в дребните обитаеми места с цел да е допустимо да се реализира поддръжка на териториите за публично прилагане в селата, което от своя страна е оказвало въздействие върху поддръжката на същите територии в града. Сега с нашето предложение се надяваме, че този проблем ще бъде трайно решен и ще се усъвършенства визията във всички обитаеми места в общината, само че тази смяна зависи напълно от решението, което следва да бъде взето от Общински съвет – Провадия по отношение на препоръчаната от нас смяна в числеността на администрацията и финансово застраховане на активността посредством приемане на бюджета на общината за 2022 година.

Наистина доста амбициозни планове имате за възстановяване на виталното равнище в дребните обитаеми места и се надявам същите да бъдат осъществени.

Ж. И. : Да, по този начин е. Ние също се надяваме да срещнем и нужната поддръжка от общинските съветници за приемане на бюджета на общината за 2022 година с цел да можем да изпълним тези вложения. За възстановяване на качеството на живот на популацията сме планували и финансов запас за замяна на част от осветителните тела на уличното осветяване във всички обитаеми места в общината на стойност 270 000 лв., което по наши предвиждания ще обезпечи към 1800 броя нови LED осветителни тела. Знаете, че общините през последните няколко месеца взеха някой нетрадиционни решения свързани с въвеждане на режим на уличното осветяване през нощните часове, което за жалост на подмина и община Провадия по отношение на високите сметки за употребявана сила.

Към актуалният миг въведеният режим е прекратен и уличното осветяване работи напълно през тъмната част от денонощието. Сега с плануваната замяна с нови лед осветителни тела от една страна ще бъде усъвършенствана осветеността на уличните пространства, а въпреки това заради по-ниската им консумация на сила чакаме и понижаване на сметката за ел. сила. Разбира се макар нашето предпочитание не можем да правим цялостна промяна на всички съществуващи осветители, само че през 2020 година сме създали първата крачка в тази тенденция, която провокира незабавно доста позитивна реакция от страна на популацията.

Предизвикателствата към администрацията на общината са съществени по отношение на осъществяване на капиталовите планове. Според мен е направен бюджет, който ще отговори на потребностите на хората.

Ж. И .: Надявам се да е по този начин. Основният ни акцент в плана на бюджет, който е импортиран в Общински съвет Провадия е възстановяване на инфраструктурата в общината за поощряване на искащите да влагат с цел да се открият нови работни места и да се задържат младите в общината.

През тази година провокациите пред които сме изправени са свързани с обстоятелството, че правенето и приемането на бюджетите на общините се прави извънредно късно, като това е обвързвано със закъснение във времето на приемане на бюджета на Република България. През предходните години към месец април към този момент са били извършени и финализирани част от нужните публични поръчки за избор на реализатори за инфраструктурните обекти, до момента в който през актуалната година тези дейности ще бъдат осъществени занапред. Въпреки това смятам, че администрацията ще се оправи с предоставените й задания. Но всичко това в последна сметка зависи от волята на общинските съветници за приемане на бюджета на общината. Ако този локален орган от представители определени от общността поддържа концепцията на администрацията за развиване на общината, основана на опцията за решение на част от проблемите на популацията, допускам, че ще успеем най-малко в избрана степен да подобрим цялостната визия на общината, ще я създадем по – привлекателно място за живеене, осъществяване на бизнес хрумвания, както и за привличане на младежи. Именно по този начин считам, че би могло да се усъвършенства общото богатство на популацията на общината. При срещите си с жителите в приемния ми ден, както и при постоянните срещи с кметовете и кметските наместници на дребните обитаеми места в общината, съм се срещнал с проблемите на хората, като по – огромна част от тях са свързани с неприятната инфраструктура и по тази причина главният ни акцент в показания план на бюджета за 2022 година е този, като сме се постарали да предложим и вложения във всяко обитаемо място в общината съгласно предстоящите доходи.

Пожелавам Ви да съумеете да реализирате показаните от Вас хрумвания. В умозаключение желая да благопожелавам в задатък празника Цветница на всички провадийци, който е и празник на града. Пожелавам на всички поданици на общината доста здраве и благоденствие.

Ж.И .: Благодаря. Тази година ще се организира още веднъж обичайния Връбнишки панаир за празника на града. Предвидили сме и разнообразна културна стратегия за всички поданици и посетители на града. В навечерието на празника на 15.04.2022 година от 17:00 часа е проведен концерт за начало на празника в който присъединяване ще вземе Тони Димитрова. В 10:00 часа на 16.04.2022 година ще бъде формалното разкриване на празника на град Провадия, като ще бъде издигнато знамето на общината, а по-късно жителите и гостите ще се насладят на богата стратегия, която ще бъде изпълнена от Капанския отбор. В 19:00 часа на 17.04.2022 година сме планували и финален концерт за празника, като сме поканили певицата Дара. След привършване на концертната стратегия е готова и ефектна заря за присъстващите. Всички планувани събития са с безвъзмезден вход и ще се организират в централната градска част на площада пред Районен съд – Провадия. В умозаключение и аз желая да се причисля към Вашите пожелания към жителите в общината, както и да поканя всички искащи да посетят обявените от нас събития.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР