Преди броени дни на входа на Морска гара във Варна

...
Преди броени дни на входа на Морска гара във Варна
Коментари Харесай

Варна, морето и новият арт проект, който изгря в града

Преди броени дни на входа на Морска гара във Варна изгря нов арт план – Art for Air, който улавя пулса на града и детайлите на лятото. Автор на изображението, което оживява в телефоните ни посредством добавена действителност, е Ели Жотева – мултидисциплинарен актьор, който живее и работи в Ел Ей. Тя се мести в града на ангелите през 1999 година, когато майка й печели зелена карта. „ Оттогава съм напускала Лос Анджелис неведнъж и съм живяла на разнообразни места като Австралия, Русия и България, само че постоянно се връщам. Тук има прелестна мрежа от хора, които мислят нетрадиционно, което ми оказва помощ да запазя вдъхновението си “, споделя Ели, която идва в България особено за плана Art for Air.В работата си тя сплотява фотографията и цифровите медии и е мощно повлияна от актуалните проучвания в региона на квантовата механика, неврофизиката и машинното зрение. Тя е професор по образни резултати в университета Дрексел във Филаделфия, преподава уроци по фотограметрия и добавена действителност в houdini.school.

За посланията, които носи новият й варненски план, за Черноморието като специфична дестинация и за неразривната връзка сред изкуството и технологиите, ни споделя Ели Жотева.

Ели, разкажи ни за плана във Варна. Как се случи той? Какво обръщение носи? Проектът Art for Air във Варна е колаборация сред Филип Морис България и мен и съставлява 17-метров мюръл, ситуиран на емблематичната за града локация - входа на Морска гара. В центъра на изображението е вибриращото слънце с разноцветни лъчи, което изгрява от Черно море - доста особено и духовно място за мен. Вдясно от слънцето е изобразен аспект на Варна отвисоко. 3D постройките пресъздават концепцията за значимостта на градското изкуство за възстановяване на средата. Вляво на изображението се потапяме под водата, с цел да открием морските създания, които символизират многообразието и многоцветността, която царува на всички места към нас. Арт стената е съпроводена от две webAR преживявания, които трансформират разнообразни 2D аспекти на изображението в 3D преживявания, които всеки може да прегледа на смарт телефона си посредством добавена действителност. Ценностите, които планът носи, с всички детайли вплетени в него, са освен полезности на марката, само че и такива, които споделям аз. Многообразието като път към напредъка и значимостта да сме дружно и да гледаме в една посока.

С какво свързваш Варна и родното Черноморие? Детството ми е изпълнено с прелестни мемоари от Черноморието. Когато бях дребна, родителите ми ме водеха по дивите плажове по крайбрежието. По-късно, като младеж, пътувах на стоп с другари от София до къмпингите на Карадере и Варвара. През 20-те си години се влюбих в скалистите крайбрежия над Варна, изключително в морските скали и скалното катерене към Тюленово. Всъщност, постоянно, когато съм под стрес в всекидневието си, затварям очи и се пробвам да се пренеса астрално до скалите към Варвара и Тюленово и в тези мемоари намирам покой. Има нещо необикновено загадъчно и магическо в Черно море: от неговия неповторим състав до непредвидимия му и рисков манталитет.

Технологичните нововъведения са неизменима част от твоите планове. Как реши да изследваш тази посока?
Черпя доста ентусиазъм от мистериите на невидимото и поради това употребявам сензорни принадлежности, които могат да разширят сетивния ни потенциал. Съвременните технологии, датчици и данни ни разрешават да усещаме по-далеч от потенциала на личните си тела. Чрез работата си аз ги видоизменявам, с цел да покажа по какъв начин те могат да отключат в нас разнообразни вероятности върху мистериите в живота и тези вътре в нас.

Как би описала твоя работен развой? За мен да правиш изкуство значи да мислиш посредством деяние. Подхождам с любознание. Проучвам концепцията и я уча, групирам изображения и думи и оставям въображението ми да запълни загадъчните празнини, които остават без отговор в моите изследвания. След това процесът на продукция е серия от повторения: нормално разбърквам нови и остарели технологии, с цел да ревизира до каква степен мога да стигна с съответния инструмент, до момента в който открия нещо забавно. След това върша прототипи и ги коригирам досега, в който усетя, че творбата е приключено.

Как в действителност се зароди интереса ти към изкуството? Винаги съм била креативна персона. На 6 години пеех в детския народен радиохор на БНР, а на 10 година започнах да се показвам посредством изобразяване. Като дете бежанец в Ел Ей, връзката на британски с децата ми беше сложна и прекарвах междучасията си в арт залата. Тогава учителката ми по изкуство видя в мен гений и ми оказа помощ да приготвя портфолиото си за LACHSA - ексцентрична гимназия по изкуство. Там всеки ден имах час по друга арт медиа и в това време започнах да взимам специфични класове по астрономия, неврология и квантова механика. След това учих снимка в публичен лицей, бакалавър по изобразително изкуство, магистър в цифрово изкуство и най-после следдипломна стратегия. През цялото това учене постоянно ме е водело желанието да създавам и споделям невербално. Във образния свят мога да свържа фрапантно разнообразни неща и да породя в фена чувство и схващане оттатък разумното мислене.

Освен актьор си и учител. Разкажи ни повече за това по какъв начин се преплитат другите ти ползи? Казват, че най-хубавият метод да научиш нещо е да го преподаваш. През последните няколко години провеждам семинари по отношение на принадлежности с отворен код за фотограметрия, машинна визия и изкуствен интелект посредством моя колектив current.cam. Тази година започнах да преподавам Модерни образни резултати (Advanced Visual Effects) в Университета " Дрексъл ", по-точно повеждам курс по потребление на Houdini – софтуерът, който употребявам в работата си. Започнах и нова работа като актьор и откривател по визуализации в National Center of Supercomputing Applications, където в отговорностите ми влиза да създавам проучвателен способи за визуализиране на данни от черна дупка в центъра на галактиката, както и да обуча други да основават същите образни резултати. Подготвям и курс по фотограметрия и добавена действителност за Houdini.School, отворена платформа за онлайн образование. Винаги се вълнувам, когато реализирам връзка със студентите и се веселя, че имам опцията да предам знанията си на идващите генерации.

Какво те въодушевява? Черпя ентусиазъм от най-простите до най-сложните процеси в природата. Има голям брой необясними неща в квантовата механика и неврофизиката, които сочат към ефирните връзки сред нас и околната среда. Проучванията в науката и технологиите, които изследват тези невидими връзки отключват въображението ми към разнообразни въпроси или визии. Вярвам, че актуалните технологии могат да трансформират усещанията ни и да разширят въображението ни към пространства оттатък познатите. Обичам предизвикването да основа смисъл посредством изображения и принадлежности, които ни разрешават да надникнем в процеси, по-големи от нас.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР