>Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години

...
>Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години
Коментари Харесай

Тони Николов откри завършека на Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

> Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология.
Социологическите му проучвания за българската народопсихология – трите тома, „ Бит и психика на нашия народ “, се считат за класика в тази просвета.

Писателят и публицист, основател на портала kultura.bg Тони Николов е попаднал на три непубликувани до момента ръкописа на Хаджийски - завършека на „ Бит и психика на българския народ “, и в този момент излизат от щемпел под заглавие „ Откъде започнахме ние. Три незнайни текста “.

Тези писания са едни от най-важните книги на българското съзнание – счита Тони Николов. Той описа по какъв начин инцидентно преди към година посредством антиквар е стигнал до текстовете на Хаджийски и ги квалифицира като духовно наследство на огромния социолог. – Той прави мъчителна равносметка на личното си културно ходило.Той ни споделя, че без значение какви са ни кривиците и несъвършенствата (на нас, българите), би трябвало да не забравяме от кое място сме почнали.





Хаджийски се е занимавал с нещо, което през днешния ден се назовава историческа антропология. Той изследва и разказва по какъв начин на този (български) обичай израства тази култура… Той е по едно и също време социолог и публицист, мъдрец на българската орис и академик. Казва: „ Не станахме бакали, а станахме служители. Големият въпрос е Къде ще стигнат децата ни? “.

Хаджийски е и воин, умира на фронта през Втората международна война, само че макар че е ляв (марксист), той е бил в сянка и дълго не е преиздаван , добавя Тони Николов, който е положил големи старания за изследване и четене по тематиката и не скрива вълнението си.

Чуйте целия диалог на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Тони Николов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР