Преди близо век учените разбраха, че Вселената се разширява. Съвсем

...
Преди близо век учените разбраха, че Вселената се разширява. Съвсем
Коментари Харесай

Вселената става все по-топла

Преди близо век учените схванаха, че Вселената се уголемява. Съвсем неотдавна откривателите откриха, че този ритъм на разширение се усилва с течение на времето. С разширението на Вселената галактиките, звездите, планетите и всичко, което съдържа, се отдалечават от ден на ден и повече. Това значи, че Вселената би трябвало да става по-студена, до момента в който се уголемява.

Но се оказва, че това може да не е по този начин. Екип от интернационалните учени съпоставя температурата на галактическия газ по-далеч от Земята (и затова по-назад във времето) с по-младите газове, по-близо до нашата планета и до наши дни.

Според техните калкулации през последните 10 милиарда години междинната температура на тези газове се е нараснала с повече от 10 пъти, оповестява Universe Today. Техният разбор разкрива, че галактическият газ, публикуван във Вселената, може да доближи температури от към 4 милиона градуса по Фаренхайт. Учените разгласиха констатациите си в Astrophysical Journal.

Астрофизикът и създател на проучването И-Куан Чанг (Yi-Kuan Chiang) от Държавния университет в Охайо съобщи:

„ С развиването на Вселената гравитацията събира тъмната материя и газа в космоса дружно в галактики и клъстери от галактики. Плъзгането е мощно – толкоз мощно, че от ден на ден и повече газът се нагрява. ”

Измерването на измененията в температурата на Вселената в продължение на към 10 милиарда години не е лесна задача. Екипът събра данни от две задачи: Инфрачервеният астрономически сателит на Европейската галактическа организация, който започва през 2009 година и от този момент учи галактическото фоново лъчение, и изследването Sloan Digital Sky Survey, мулти обсерватория, което генерира някои от най-подробните диаграми на Вселената към днешна дата.

Учените са измерили тези газове, употребявайки идея, наречена „ алено изместване “. Астрономите употребяват „ алено изместване “, с цел да проучат какъв брой надалеч са избрани обекти. Обектите, които са по-далеч, имат по-дълги (и по-червени) дължини на светлинната вълна от обектите, които са по-близо до нас. Учените също по този начин създадоха напълно нов способ, посредством който могат да оценят температурата на даден обект по неговата светлина.

И по този начин, какво значи всичко това за хората? Е, в случай че Вселената става все по-гореща, това може да значи, че ще забележим и увеличение на галактическата радиация. Това не предвещава нищо положително за нас. Разбира се в необозримо отдалечен проект …

Публикувано в Popular Mechanic

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР