Преди 87 години не много хора са си мислели, че

...
Преди 87 години не много хора са си мислели, че
Коментари Харесай

LEGO – историята на най-успешната компания за играчки в света.

Преди 87 години не доста хора са си мислели, че играчки под формата на няколко „ тухлички ” за строене, ще станат толкоз известни по целия свят, че ще бъдат в положение да генерират милиарди долари доходи.
Днес LEGO е освен, че е най-голямата компания в региона на играчките в целия свят, само че и се радва на известност, която малко на брой марки съумяват да реализират: играчките са обичани както от възрастни, по този начин и от техните деца и имат безкомпромисно правилни почитатели.
От 1932 насам компанията развива и съумява да резервира мотото си „ играй изобретателно ”. На 80-тата годишнина LEGO разшири своето верую до: „ Въображението на едно дете може да трансформира LEGO в безусловно всичко на този свят. Единствената граница е самото въображение ”.
За Lego обаче не постоянно времената са били леки, както и триумфът не постоянно е бил правилен сателит на датските основатели на играчки. В избран миг даже компанията се е намирала на ръба на банкрута.
Lego става най-голямата компания за играчки в света единствено за няколко години след стартирането на известното филмче The Lego Movie. Приходите от него издигат  Lego даже над компанията Mattel ( произвеждаща играчките Барби, Фишър Прайс и др.). Това се случва преди към пет години.
Успешната история на LEGO е много любопитна. Компанията е учредена от Оле Кирк Кристиансен през 1932 година в дребното градче Билбунд, Дания, където до ден сегашен продължава да се намира седалището на LEGO. Името LEGO произлиза от датските думи „ leg godt ” или „ играй добре ”. Кристиансен бил дърводелец, само че когато Голямата меланхолия връхлита страната и хората престават да търсят нови дървени мебели, стартира да създава играчки.
В началото Кристиансен се насочва към производството на играчки от дърво, както и колички или йо-йота. Едва през 1940 стартира да създава играчките, които познаваме и през днешния ден. Тайната им се крие в матрица и уред за инжектиране на пластмаса, чиито капацитет Кристиансен осъзнал още в самото начало.
Не Кристиансен обаче разкрил блокчетата за игра. По това време на пазара към този момент съществували няколко сходни играчки, само че датчанинът съумял да направи друго: да накара тухличките да останат закачени една за друга, с други думи да ги „ залепва ” посред им.
Ако откриете днeс автентичен комплект LEGO от това време, тухличките в него биха си паснала с създадените през днешния ден. Това е по този начин, тъй като като се изключи структурата на употребена пластмаса, тухличките LEGO са станали непроменени оттогава до в този момент. Използваните за производството на всяка тухличка LEGO матрици дават неточност от едвам 0,002 милиметра. Поради този факт едвам 18 елементи на всеки милион се смятат за „ боклук ”.
През идващите десетилетия известността на LEGO стартира да нараства. През 1966, след диалог с един сътрудник, Кристиансен взема решение да вкара „ системите ” за игра с изключение на елементарните тухлички Lego. С други думи – тогава са се появили другите „ тематични ” LEGO комплекти.
През 1968 е открит и първият Леголенд – развлекателен парк, ситуиран наоколо до фабриката в Дания. Посетителите през първата година били 600 000. Днес съществуват шест парка Леголенд в целия свят, като още три са в градеж сега.
За да завладее и още „ по-млад пазар “, LEGO пуска серията Duplo през 1969. След това и мини фигурките – човечетата Lego. Те излизат на пазара през 1974. В наши дни Билунд има лично летище, от където изпраща всички създадени от LEGO играчки по целия свят. Това е и второто по величина летище е в Дания.
В портфолиото на LEGO към днешна дата има 3000 неповторими детайла в 50 разнообразни цвята.
Преди не доста време обаче LEGO изпада в усложнение. През 1992 компанията стартира да губи известност. През 2009 един от вицепрезидентите на LEGO разкрива в изявление за „ The Telegraph ”, че през 1992 облагата почнала да спада, само че компанията продължава да влага в бизнеса си както преди. Но пазарът на играчки претърпява цялостна смяна с помощта на софтуерните нововъведения.
През 1998 LEGO наемат специалист по рестартиране на бизнеса, без никакви знания в региона на играчките, който повежда компанията в неверна посока. Това е и  първата година, в която LEGO регистрира загуби за близо 30 милиона $. През 2004 загубите доближават 200 милиона.
Тогава датчаните стартират да трансформират ориста на компанията, откакто си прицелват в нова таргет група: възрастните.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР