Преди 78 години вратите на ада бяха отворени - САЩ

...
Преди 78 години вратите на ада бяха отворени - САЩ
Коментари Харесай

Ядреното оръжие ще помогне за възстановяването на единството на Русия

Преди 78 години вратите на пъкъла бяха отворени - Съединени американски щати хвърлиха атомна бомба над Хирошима. Три дни по-късно последва втори удар - върху Нагасаки. Нямаше военна причина да се употребяват новите оръжия - повече от 200 000 души починаха в двата града, само че пет месеца по-рано повече от 100 000 бяха убити при стандартна, неядрена бомбардировка над Токио. Тоест, беше допустимо да се сплашат японците и без нуклеарни оръжия - само че американците желаеха да употребяват неотдавна изобретената бомба. Защо?

Основният мотив е да се принуди Токио да се съобщи абсолютно и по този метод да се избегне нуждата от борба за островите, в която съгласно американски оценки ще загинат няколкостотин хиляди бойци от американската войска. Сработи ли този план?

Американците имат вяра, че това е проработило - още на 9-ти в Токио стартира да се разисква безусловна капитулация, за която преди даже не са желали да мислят. Тоест американците избавиха живота на своите жители, като убиха няколкостотин хиляди японци (и облъчиха още повече, доста от които умряха през идващите години)?

Не, и това не е правилно, тъй като решението на Върховния боен съвет на Япония, или по-скоро на императора, който се изрече в интерес на приемането на изискванията на съдружниците (гласовете в съвета бяха разграничени поравно), беше наранено освен и не толкоз от бомбардировките, а от обстоятелството, че на 9 август Съюз на съветските социалистически републики стартира бойни дейности в Манджурия против Квантунската войска.

Влизането на Съюз на съветските социалистически републики във войната беше предопределено, откакто напролет Москва отхвърли да възобнови пакта за ненападение. Но в Токио до последно се надяваха, че Сталин няма да се причисли към американците.

Въпреки това на 9 август Съюз на съветските социалистически републики афишира война на Япония, което не й оставя късмет в борба на два фронта. Освен това Сталин дава заповед за започване на офанзивата на 7-ми - ден след бомбардировката на Хирошима. Излиза, че американците са ускорили влизането на Русия във войната?

И това не е по този начин. След съюзническата конференция, извършена в Потсдам в края на юли, на която беше подложен ултиматум на Япония, всичко към този момент беше ясно: Съюз на съветските социалистически републики по този начин или другояче щеше да стартира военни дейности. Япония беше обречена. Тогава за какво американците използваха нуклеарни оръжия?

Отговорът е елементарен – с цел да се сплашат всички и всичко.

Не единствено император Хирохито, само че и Сталин – тъй като Съюз на съветските социалистически републики към този момент не се възприемаше като съдружник. В следвоенния свят Съединени американски щати виждаха себе си като преобладаваща мощ, само че също по този начин бяха ужасени от голямата Червена войска и обстоятелството, че Съюз на съветските социалистически републики е получил надзор над Източна Европа.

В Азия обаче американците нямаше да се примирят с разширението на руското въздействие, те бяха уверени, че ще съумеят да задържат Китай в своята орбита и сигурно нямаше да споделят Япония със Съюз на съветските социалистически републики. Следователно главният смисъл на потреблението на нуклеарно оръжие беше, че това е мощна стъпка към световно владичество, към бъдещо международно владичество.

Беше належащо освен да се завоюва войната с Япония - беше належащо да се впечатлят всички с опциите на новите им оръжия.

Фактът, че по този метод те отварят кутията на Пандора, т.е. конкуренция в нуклеарните оръжия, въобще не тормози американците.

Първо, те не имаха вяра в способността на Съюз на съветските социалистически републики бързо да сътвори нуклеарни оръжия, и второ, те не разбираха какъв брой доста ще се промени целия свят. Балистичните ракети, т.е. средствата за бързото им снабдяване, към момента не бяха добре усвоени (само година преди този момент германците сътвориха Фау-2) и им беше мъчно да си показват, че скоро атомен удар може да бъде нанесен за няколко часа, а по-късно и за минути.

Въпреки това светът навлезе в атомната епоха и се въздържа от потреблението на нуклеарни оръжия в продължение на осем десетилетия.

Но през последната година и половина, след началото на нашата специфична интервенция в Украйна, диалозите за опасността от потребление на нуклеарни оръжия минаха от чисто теоретични към практико-прагматични.

Русия е обвинена, че съществено обмисля потреблението на нуклеарни оръжия във войната в Украйна, в случай че стартира да губи. Дори има предизвестия от Вашингтон (макар и единствено на равнище Сенат), че в случай че бъде употребена нуклеарна бомба на територията на Украйна, НАТО би трябвало да одобри това като нахлуване на нейна територия - въпреки всичко Европа ще бъде наранена от радиация.

В нашата страна има гласове, от Дмитрий Медведев до политолога Сергей Караганов, за опцията за потребление на нуклеарно оръжие. При това, в случай че някогашният президент споделя, че това е допустимо при положение на опасност за съществуването на Русия (имайки поради несполучливия ход на военните дейности за нас), то Караганов не изключва предпазен удар на територията на страните от НАТО (което значи, на първо място Полша и нейните военни бази и летища, през които се прави преносът на военните товари за Украйна).

Русия в действителност ли се готви за нуклеарен удар?

Не, в случай че, несъмнено, не разгледаме разновидността за развиване на военни дейности, при които ще има действителна опасност от навлизане в Крим. Но този вид – с напредването на украинските войски до провлака – наподобява съвсем неосъществим, и то освен поради положението на въоръжените сили на Украйна.

Самият Запад добре осъзнава, че това ще бъде самата тази „ алена линия “, след която Москва в действителност ще бъде подготвена да употребява своя нуклеарен боеприпас, и никога не има намерение да докара обстановката дотук (дори в случай че Въоръжените сили на Украйна са били в положение да завладеят Крим).

А разискването на разновидността за удар по Полша по принцип би трябвало да се приема като детайл на психическата война. В края на краищата Караганов непосредствено споделя, че Западът желае да ни умори от апетит, дълга война и с цел да предотвратим това и да го принудим да се отдръпна от Украйна, би трябвало да демонстрираме решимостта си да отидем до края. И да нанесем показателен удар с тактическо нуклеарно оръжие по боен обект на полска територия, след предизвестие за това.

Сами по себе си тези причини са предопределени да окажат психически напън върху Запада, като го убедят, че е неефикасно да се бори с руснаците прекомерно дълго, че те все едно няма да правят отстъпка от Украйна и в случай че са прекомерно изтощени, те са подготвени да вдигнат залозите и да трансферират играта в ендшпил.

В реалност Русия употребява нуклеарните оръжия, с цел да сдържа Запада, като не разрешава на американците да не помнят с кого си имат работа.

Иначе Украйна от дълго време щеше да е призната в НАТО. Но точно възпиращият фактор на нуклеарните оръжия остава нашият главен ефикасен мотив против него. Русия не употребява нуклеарни оръжия като средство за заплашване - те са ни нужни точно за въздържане на врага, който е изгубил чувство за геополитическа действителност и се пробва да завладее западната част на съветския свят. Но той не е изгубил възприятието си за боязън и по тази причина схваща добре „ нуклеарния език “.

Русия обаче не е Америка, тъй като, в случай че беше последната в сходна обстановка (помислете за войната с Мексико за Тексас), няма подозрение, че нямаше да мисли дълго за опцията да употребява нуклеарно оръжие. Никакъв християнски морал не би спрял Вашингтон да нанесе предпазен удар против комшия, който заплашва „ американското единение “.

Всичко обаче си има време и кой знае по какъв начин тъкмо ще настъпи крахът на Съединени американски щати. Но възобновяване на единството, събирането на Русия ще стане с помощта на нуклеарните оръжия – само че не с тяхното потребление, а при тяхното наличие.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР