Преди 75 години, на 30 януари 1945 г., в залива

...
Преди 75 години, на 30 януари 1945 г., в залива
Коментари Харесай

Преди 75 години: Най-смъртоносното потапяне на кораб в историята

Преди 75 години, на 30 януари 1945 година, в залива на Данциг в Балтийско море, руската подводница С-13 под командването на капитан от 3-и сан Александър Маринеско, потопя немския боен транспортен транспортен съд " Вилхелм Густлоф ", цялостен с евакуирани немски цивилни жители, държавни чиновници и боен личен състав от Гдиня, до момента в който Червената войска напредва.

Според последните немски изследвания, дружно с гигантския немски транспортен съд, потъват 9343 души, с което влиза в историята като най-смъртоносното потапяне на транспортен съд в историята. За съпоставяне, броят на починалите при потъването на " Титаник " е 1635 души.

" Вилхелм Густлоф " влиза в историята освен като най-голямата морска злополука, само че и като знак на Третия райх. По това време в Германия го назовават - " транспортен съд слънце ". Огромният кораб е дълъг е 208,5 метра и необятен 23,5 метра. Има тонаж от 25 484 брт. За това какво значи " Уилям Густлоф " за немския народ и техния водач Адолф Хитлер, по какъв начин и за какво той потъва, споделя " Tapes.ru ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР