Тес Гънти за „The Rabbit Hutch“ и сътрудничеството между читател и писател

...
Преди 60 години Саут Бенд, Индиана, предложи на Америка предварителен
Коментари Харесай

Преди 60 години Саут Бенд, Индиана, предложи на Америка предварителен преглед на това, което предстои в индустриалния център. Затварянето на автомобилния завод Studebaker по Коледа през 1963 г. предвещава предстоящия упадък на американското производство и унищожаването на градовете в Средния запад. Седем хиляди души бяха оставени без работа в град със 130 000 жители.

И докато Саут Бенд се възстанови до известна степен през годините след това, шестдесетилетното наследство на изоставяне все още никога не е далеч от погледа. И сега наследството на упадъка на Саут Бенд се превърна в малко вероятното вдъхновение за награден дебютен роман на 30-годишната авторка Тес Гънти.

„Родена съм 30 години след затварянето на Studebaker“, каза тя . „Мисля, че видовете последствия от икономическия упадък стават изключително лични. Те са закотвени в туптящите сърца на тези, които познавате и обичате.“

спечели Националната книжна награда за художествена литература, което прави Тес Гънти най-младият носител след легендарния романист Филип Рот през 1960 г. Наградата постави Гънти на картата във време, когато продажбите на художествена литература са в рязък спад, забраната на книги е широко разпространена , а някои обявяват специалността английски в колежа за остаряла.

Но Гънти е страстен защитник на занаята си. Тя каза: „Книгата е сътрудничество между читателя и писателя. Това е въображаемо сътрудничество. Това не е връзка между потребител и продукт; това е нещо по-свободно въведено (и за мен свещено) от това.“

Коста попита: „Някои от вашите приятели казват ли, че да си романист е старомодно?“

„Да, понякога се третират като че си ковач или нещо подобно. Те са като „Уау, не знаех, че вече можеш да правиш това!““

Въпреки че Гънти знае, че един литературен роман може да е малко вероятно място за справяне с икономическите и политически проблеми на нашето време, нейното писане вибрира с определен вид амбиция, както като талант за пробив, така и като глас на хората от Индиана.

"Лозунгът на щата е, че това е кръстопътят на Америка", каза тя. „И дълго време не разбирах какво означава това. Но сега мисля за това като за място, където всички противоречия на Америка са много живи и те активно се борят помежду си. Мисля, че е грешка да се предполага, че Индиана е монолитно място с един набор от идеали и една демография. Това е място, което е огромно, разнообразно и мистериозно."

Прочетете откъс:

      
За повече информация:

„The Rabbit Hutch“ от Tess Gunty (Knopf), в твърди корици, търговски меки корици, голям печат, електронни книги и аудио формати, достъпно чрез Amazon, Barnes & Noble и Bookshop.orgtessgunty.com Национален музей на Studebaker, Южна Bend, Ind.St. Публична библиотека на окръг Джоузеф

      
История, продуцирана от Ед Форготсън. Редактор: Джордж Поздерец.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР