Преди 60 години футболен мач във Флоренция, Италия, беше прекратен

...
Преди 60 години футболен мач във Флоренция, Италия, беше прекратен
Коментари Харесай

СНИМКИ: Денят, в който НЛО прекъсна мач в Италия

Преди 60 години футболен мач във Флоренция, Италия, беше преустановен в самия му кипеж. Футболисти и фенове замират - кой на терена, кой - на трибуните. Причината - над стадиона прелитат непознати летящи обекти. Започва настъпление на извънземни? Ако - не, то какво е било това?
Денят 27 октомври 1954 година в Тоскана изглеждал безоблачен и спокоен. Есенният въздух е бил транспарантен и чист. Един от най-хубавите футболни тимове по това време - Фиорентина, играе против различен локален отбор - не толкоз известният Пистойезе. 10 000 почитатели следили мача от трибуните на стадион " Артемио Франки ". И внезапно, в самото начало на второто полувреме, стадионът замира, откакто цялата аудитория надава крясъци. Феновете престават да наблюдават играта и насочват погледи към небето, сочейки нещо с пръст. Футболистите спрели и топката, която внезапно станала ненужна, замира самотно на тревата.

Един от футболистите там бил Ардико Манини, локална легенда, играл за националния тим на Италия на Световното през 1954 година " Помня всичко от А до Я, споделя той по-късно. - Над стадиона бавно-бавно плуваше нещо, което доста приличаше на яйце. Всички гледаха нагоре. Освен това, по небето се разля някакво сребристо зарево. Ние бяхме просто потресени, тъй като в никакъв случай по-рано не бяхме виждали нещо сходно. Просто бяхме в потрес ".
Играта бива прекъсната, тъй като, както написа в протокола си съдията, " феновете видели нещо в небето ". Сред феновете на трибуните бил Джиджи Бони, един от най-верните почитатели на Фиорентина.
" Много добре помня това необикновено представление, спомня си той по-късно. - В небето над стадиона се появиха някакви обекти. Първоначално те се движеха доста бързо, а по-късно някак си ненадейно стопираха. Най-много те приличаха на кубински пури. Просто щом ги видях, ми хрумнаха пури, и точно кубински ".

Бони провел не малко време, като още веднъж и още веднъж трансферира в главата си събитието от оня ден. " Мисля, че тези предмети бяха с извънземен генезис. Вярвам в това и не мога по различен метод да си обясня това представление ", споделя той.
Инцидентът на " Артемио Франки " не може да се изясни с всеобща нервност - в продължение на няколко дни НЛО били следени над доста от градовете на Тоскана. Някои очевидци описват, че ослепителен бял лъч висял в небето наг град Прато, на север от Флоренция. Роберто Пиноти, президент на италианския народен център за проучване на НЛО, е подготвен да приказва с часове за събитията от този ден. Той е написал доста книги за НЛО, а домът му в центъра на Флоренция е цялостен със остарели италиански плакати за филми за извънземни и черно-бели фотоси, на които за уловени размазани " летящи чинии ". Според него за това събитие са виновни " интелигентни същества със мощно развити технологии, очевидно извънземни по генезис ".

Пиноти доста желал да узнае какво вещество е паднало от небето по това време. Под " вещество " той схваща това, което Манини назовава " сребристо зарево ". " Доказано е, че по едно и също време с НЛО-тата, които прелетяха над Флоренция, някакво необичайно лепкаво вещество падна от небето. Проблемът е, че след относително къс интервал от време то изцяло изчезна ", споделя Пиноти.
Различни очевидци, описвайки бялото вещество, споделят, че то наподобява на памук или паяжина. Никой обаче не съумява да го допре, тъй като в човешки ръце то се разпадало изцяло. Но има и хора, които решили безусловно да схванат какво е това. Един от тях е журналистът на флорентинския вестник " La Nazione ", починалият Джорджо Батини, който по това време е бил на работа. Сградата на редакцията се намира в самия център на града и небето не се виждало от прозорците ѝ: гледката е блокирана от известната локална катедрала. Батини, чието любознание се разгаря, взема решение да проверява. При пътешестване в провинцията той се натъква на дребна горичка, чиито дървета са " украсени " с късчета " пух ". Той извадил съчка кибрит от джоба си и навил към нея мистериозната субстанция, след това я дава за химичен разбор в лабораторията на университета във Флоренция.

Лабораторията прави спектографски разбор на веществото и открива, че то се състои от бор, калций и магнезий и не е радиоактивно. За страдание, не излиза наяве от кое място идва тази композиция от химични детайли, а самият обект е бил изцяло опустошен по време на разбора.
Джеймс Маггахан, някогашен водач на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, преквалифициран в астроном в обсерваторията " Grassland " в източна Аризона, има вяра, че за всичко това си има просто и рационално пояснение. " Феноменът НЛО е мит: магия и предубеждения, съчетани с концепцията, че по някакъв метод извънземните ще дойдат тук или да ни спасят, или да ни унищожат ", споделя той. Според него въпросната субстанция не е нищо друго, с изключение на паяци, мигриращи с паяжината си.
" Първоначално си помислих, че флорентинци следили ослепителен метеор, който изгаря в атмосферата. Те могат да заемат формата на пури, от които в процеса на рухване се откъсват части. Но по-късно ми стана напълно явно, че това събитие се дължи на миграцията на паяци. Те плетат доста тънка мрежа, която употребяват като платно. Няколко мрежи се залепват дружно и паяците пътуват на подобен " транспортен съд ", премествайки се от място на място. Той може да лени на височина до 500 метра и слънчевите отражения в мрежата основават най-невероятните образни резултати ", изяснява той.
" И когато част от мрежата се откъсне и падне на земята, изцяло може да се счете за магия, само че аз съм съвсем убеден, че точно това се е случило в този ден ", заключава Макгахан. Тази доктрина се удостоверява от добре известното събитие, че паяците в Северното полукълбо мигрират от място на място през септември и октомври.
Но последователите на НЛО не са уверени в това. " Разбира се, чух за тези мигриращи паяци, това е цялостна нелепост! Стара приказка, и освен това глупава ", споделя Пиноти възмутено. Toй основава своите възражения на химичния разбор на тестът бяла субстанция. Паяжината се състои от белтъци, органично вещество, състоящо се от азот, калций, водород и О2, до момента в който пробите, събрани от Батини, са имали напълно друг химичен състав.
67 години след събитието възможностите да се дефинира тъкмо какво се е случило тогава във Флоренция са незначително дребни. Ученият-химик Филип Бол е склонен че химичният състав на " косите на ангелите " (така нарекли бялата субстанция) не дават отговор на химичния състав на паяжината. Така че и до ден-днешен тайната си остава загадка. И не е значимо какво споделят учените. За последователите на НЛО това събитие към момента има и ще има извънземен генезис.
Източник: bbc.com
Снимки : bbc.com, Getty Images и viaggiatoriignoranti.it
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР