Преди 6 месеца сайтът Белингкат писа за връзката на руски

...
Преди 6 месеца сайтът Белингкат писа за връзката на руски
Коментари Харесай

Разследването на взривовете в Чехия - каква е връзката с Гебрев?

Преди 6 месеца уеб сайтът " Белингкат " писа за връзката на съветски посланик с опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев у нас. Днес излезе нова публикация за абсурда сред Прага и Москва. В новото следствие фокусът е върху чешкия сегмент от този скандал, който е обвързван със същото поделение от съветското военно разузнаване ГРУ – 29155, изясни проверяващият публицист от уеб страницата " Белингкат " Христо Грозев в предаването по Българска национална телевизия.

Той изясни, че това е едно доста елитно поделение, което се занимава със бойкот, диверсии, убийства в чужбина , изобщо черни интервенции. Всъщност това са същите хора, които по-рано " Берингкат " разкрива, че са били свързани с опита за нападение върху Емилиян Гебрев, който докара до отравяне на още двама, които не са свързани с бизнеса на Гебрев, посочи Грозев.

" Този отдел се е занимавал с интервенцията, която е довела до гърмежа на това хранилище с боеприпаси в Чехия. Ние написахме за наличието на членове на тази формация от ГРУ в Чехия по време на експлоадирането на складовете още преди година и половина, само че едвам в този момент чешките управляващи са намерили спомагателни доказателства, които уличават точно двама от общо 8 души, които ние открихме, че са пътували до Чехия сега на детонацията. Същите тези двама - Петров и Боширов, с същински имена Чепига и Мишкин са били действително хората, които са желали достъп до складовете няколко дни преди те да избухнат през 2014 година ", разкри Грозев.

Днешното ни следствие е основно, защото в него демонстрираме освен някакви полковници или майори, които употребявайки подправена идентичност, вървят по Европа убиват хора или взривяват муниции, а в действителност виждаме генерала на ГРУ, който е началник на този отдел, т.е. със статут на зам.-шеф на самото военно разузнаване на Русия, посочи още журналистът.



" Генерал, който е пътувал под подправена идентичност, дружно със 7-8 сътрудници до Чехия през 2014 година и персонално, в ръчен режим е управлявал тази интервенция, която е довела до гибелта на двама чиновници в складовете. Това единствено по себе е невиждано. Не сме виждали друга такава интервенция, в която почитан военачалник от ГРУ персонално да взе участие в терористична интервенция. Смятаме, че това е индикация точно за съответна глоба от Кремъл, тъй като това е нещо, което не може да се реши на по-ниско равнище. Ние успяхме да засечем диалози сред този военачалник и външният министър на Русия Лавров, което значи, че има директно другарство сред Кремъл и този военачалник. С това следствие общото количество секрети сътрудници, които се занимават потвърдено с диверсии в Европа от военното разузнаване доближава към 30 души и това дава опция на други проверяващи органи в Европа да търсят какво са правили тези хора в техните страни и да откриват нови пояснения за остарели неразкрити закононарушения ", разкри Грозев.

Българска връзка не може да се пренебрегва, тъй като това е същият екип, има припокриване най-малко на двама души, които са били в България по време на отравянето на Гебрев шест месеца по-късно след взривяването в Чехия . Също по този начин се знае, че Гебрев е имал свои боеприпаси в тези хранилища, които бяха взривени, добави проверяващият публицист.



" Чешката страна би трябвало да потвърди до каква степен точно мунициите на Гебрев са били обект на офанзивата или това е случайност. Но това, което виждаме, е една наклонност. През 2014 - 2015 година съветското военно разузнаване се пробва да отстрани както хора, които биха привидяни от Русия като вероятни снабдители на оръжие, които Русия счита за геополитически врагове като Украйна да вземем за пример, по този начин и заличаване на запаси като хранилища с муниции и оръжие, които Русия може да реши, че ще бъдат употребявани против тях. Българска връзка съществува, само че може би Чехия малко преувеличава точно съответния случай, защото не е предоставила съответни доказателства, че боеприпасите, благосъстоятелност на Гебрев, са били обект на тази офанзива ", разяснява още Грозев.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР