Преди 57 години е създаден 44-ти авиационен полк, прераснал по-

...
Преди 57 години е създаден 44-ти авиационен полк, прераснал по-
Коментари Харесай

57 години вертолетна авиация отбелязаха в Авиобаза Крумово

Преди 57 години е основан 44-ти авиационен полк, прераснал по- късно в 24-та Авиобаза Крумово, където през днешния ден бе маркирана годишнината. С одобрение, само че и много мъка в думите се обърна към състава генерал- майор Цанко Стойков, командващ Военновъздушни сили, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Стойков сподели, че като техен пълководец е наясно с проблемите на базата- дребното летателни часове, неприятното положение на техниката, спомагателните отговорности, които поемат екипажите, само че в това време вертолетната авиация става все по- нужна. Това са хората, които се намесват при всевъзможни условия, през деня и нощем там, където за останалите формирования е недостъпно, те са, които гасят пожари в планините, избавят в непроходими снегове, оказват помощ при огромни промишлени повреди. И макар компликациите на момента, той изрече убеденост, че водачите и всички, които работят за вертолетната авиация, ще продължат напред, тъй като България има потребност от тях.

" Тази година беше сложна за нас ", сподели командирът на авиобаза 24 бригаден военачалник Димитър Иванов. " Загубихме двама водачи, прелестни експерти и хора ".

Имената на двамата водачи, починали при злополуката с хеликоптер Ми-17 на 15 юни тази година- капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, са добавени в плочата на паметника на починалите летци в двора въз основата. Днес там бяха поднесени цветя и венци, а всички преклониха глава пред подвига на сътрудниците си. Това е седмата злополука в историята на авиобазата. Според ветерана Петър Иванов, радиотелеграфист, има известна статистика в инцидентите- те се случват нормално през 20 000 летателни часа. " Най- тежка беше 1977-ма ", споделя различен ветеран- водачът Димитър Петуховски, пенсионирал се през 1996-та. Тогава са станали три произшествия. Той съпостави броя на летателните часове преди време и в този момент и изводът е прекомерно обезсърчителен. Пенсионирал се е от Военновъздушни сили с 3 000 летателни часа, а сега съответният брой е 500. Крайно незадоволително. " Най- горделив съм се почувствал по време на военния церемониал в Сарафово, спомня си Иванов- когато в небето летяха 60 хеликоптера. " Днес тази цифра е непостижима. В празничния за базата ден благотворителен базар на фотоси от авиацията подкрепя фамилиите на починалите тази година водачи.

" Вертолетната авиация става все по- нужна в цивилния живот и това е очевидно- сподели генерал-майор Цанко Стойков- и това е добре от една страна, тъй като усилва летателните часове на водачите. Вярвам, че моментната обстановка ще бъде преодоляна, а до тогава приканвам всички към воля, религия и очакване в големия разсъдък на Военновъздушни сили ", сподели още той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР