Преди 500 години, на 31 октомври 1517, Мартин Лутер поставя

...
Преди 500 години, на 31 октомври 1517, Мартин Лутер поставя
Коментари Харесай

Мартин Лутер

Преди 500 години, на 31 октомври 1517, Мартин Лутер слага началото на Реформацията - събитие, което трансформира радикално освен християнството, само че и целия тогавашен свят. Що за човек е бил Лутер и какво е проповядвал?

Мартин Лутер е роден през 1483 в Айслебен в фамилията на малък бизнесмен. Родителите и учителите му бързо осъзнават, че си имат работа със свръхнадарено дете. През пролетта на 1501 година младият Лутер стартира следване в университета в Ерфурт. Четири години по-късно придобива научната степен Магистър Артиум, след което продължава да следва правни науки.

Буря с последствия за целия свят

И тогава се случва нещо, което трансформира освен неговия живот: на 5 юли 1505 Мартин Лутер попада в страшна стихия, гръмотевица го поваля на земята. Младежът е обладан от смъртния страх, че му следва да се изправи неопитен пред Всевишния. В неволята си той се обръща към Света Ана със следната клетва: " Ако ми окажеш помощ, ще стана духовник! ". И в действителност: единствено 12 дни по-късно Мартин Лутер постъпва в Ордена на августинците-еремити в Ерфурт, където през 1507 година е ръкоположен за духовник.

Именно в монашеския живот Лутер вижда късмет да извърши Господното поръчение за съвършенство и по този начин да си завоюва Божията благосклонност. Още в първите си дни в манастира Лутер изпъква като доста изпълнителен духовник, който съблюдава педантично всички правила: моли се по шест часа дневно, съблюдава строги пости, самобичува се и работи старателно върху личното си самоусъвършенстване.

През 1510 Лутер е изпратен в Рим, с цел да разиска настоящи каузи на августинците-еремити. По това време папската курия изпитва сериозни финансови усложнения, които значително се дължат на огромните разноски по построяването на базиликата " Свети Петър ". За да пооблекчи финансовите си проблеми, управлението на църквата взема решение да вкара така наречен продажба на индулгенции: опрощаване на минали и бъдещи грехове против пари. Тарифите са съгласно приходите, а църквата даже твърди, че против надлежно възнаграждение могат да бъдат опростени дори греховете на хора, които от дълго време към този момент не са измежду живите. Първоначално Мартин Лутер не вижда нищо неприятно в тази процедура. По-късно обаче отношението му се трансформира коренно.
 Мартин Лутер gettyimages
Година и половина след престоя в Рим, Мартин Лутер придобива докторска купа по теология и става професор в университета във Витенберг. Още към този миг бъдещият модернизатор към този момент се употребява с уважението на своите колеги и началници.

В тези години Лутер продължава да търси милостивия Бог. Напредва с теологическите си проучвания и интензивно учи Библията, като се занимава най-много с писмата на деятел Павел в Новия завет. В своето търсене на милостивия Господ, Лутер последователно се концентрира върху две понятия: Божията справедливост и оправданието на грешника пред милостивия Бог.

Именно в този развой на задълбочени прозрения се заражда онова, което по-късно ще залегне в основата на реформаторската теология. Лутер е уверен, че Господ е освен обективен и непоколебим арбитър, само че и татко, който обича децата си и който им изпраща своя наследник, с цел да им помогне да победят греховете. Оттук той прави извода, че който има вяра в Бог и неговия наследник Исус, той към този момент е правоверен. Така Лутер намира отговор на въпроса , който го изтезава от години: по какъв начин да издържи изпита, когато бъде изправен пред Божия съд.
 Мартин Лутер gettyimages
Тезите на Лутер

В хода на своите теологически проучвания Мартин Лутер формулира четирите стълба на християнската религия:

Първо: Светото писание. Важна е само Библията, а не решенията на Папата или на църковните събори.

Второ: Божията благосклонност. Спасението идва единствено от Бог, с помощта на неговата благосклонност, и не може да бъде повлияно от нашите дейности. С това Лутер застава твърдо против практикуваната от църквата търговия с индулгенции.

Трето: Божият наследник. Смъртта на прикования към кръста Исус, изкупила виновността на индивидите, е мостът, който свързва хората с Бог.
И четвърто: Вярата в Бог. " Чрез вярата Христос става част от нас. Чрез вярата Христовата правдивост се трансформира в наша правдивост, а всичко, което е негово, той самият даже, става наше ", написа Мартин Лутер.

С тези свои прозрения Мартин Лутер трансформира коренно тогавашните представи за връзката сред хората и техния Бог: съгласно тезите на Лутер, индивидът може да се обръща непосредствено към своя основател и няма потребност от никакви медиатори. Тоест - с цел да поддържат връзка с Бог, хората не се нуждаят нито от църквата, нито от свещениците, нито от светците. А това значи завършек на опекунството от страна на църквата, завършек на йерархиите пред Бог, завършек на папския престиж, завършек на цялостния мироглед, определял живота на хората епохи наред.

През октомври 1517 година Мартин Лутер взема решение да провежда теологичен дебат по тематиката, която го вълнува изключително мощно: продажбата на индулгенции. Но откакто никой не се отзовава на поканата му, Лутер окачва своите 95 тези на вратата на църквата във Витенберг. С това той освен провокира мощно земетресение в католическата черква, само че и отприщва същинска вълна на обновление в целия публичен живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР