Преди 50 години актрисата Каръл Бърнет се появява в първото

...
Преди 50 години актрисата Каръл Бърнет се появява в първото
Коментари Харесай

„Улица Сезам” става на 50!

Преди 50 години актрисата Каръл Бърнет се появява в първото излъчено шоу от чудата телевизионна стратегия в компанията на няколко космати кукли. Предаването е " Улица Сезам ".
 
Бърнет, сходно на доста деца, неотложно се пристрастява към шоуто , в което се завръща неведнъж, споделя Асошиейтед прес. " Бях огромен почитател на програмата. Бях подготвена да направя всичко, което изискат от мен. Харесваше ми да съм потопена в тази атмосфера на добрина и комизъм ", споделя Бърнет.

 Улица Сезам Gulliver/Getty Images
Първият епизод на " Улица Сезам " е излъчен на 10 ноември 1969 година в смутно за Америка време, белязано от Виетнамската война и убийството на Мартин Лутър Кинг предходната година. Нют Миноу, тогавашният ръководител на Федералната комисия по връзки, споделя, че малкия екран се трансформира в " обширна пустота ". Както и през днешния ден телевизионният ефир изобилства от наличие, което обаче не значи безусловно качество.
 
На сцената в този миг се появяват основателите на " Улица Сезам " Джоан Ганц Куни и Лойд Морисет, които работят взаимно с психолога Джералд Лесър от Харвардския университет над неповторимия учебен метод на шоуто към децата, чиято публика през днешния ден наброява 120 милиона. Куклите са дело на именития Джим Хенсън .-->

 Улица Сезам Gulliver/Getty Images

Никое друго шоу не предлага сходен метод. По това време детските стратегии включват шоута като " Капитан Кенгуру " и изобилстващите от принуждение битки сред персонажите в " Том и Джери ". Шоуто на Фред Роджърс е симпатично, само че учи главно на обществени умения.
 
" Улица Сезам " е 100 % просветително предаване, без аналог по това време ", споделя Филип Левин, професор по стопанска система в колежа " Уелсли " и откривател на шоуто, за което са присъщи разнообразието и включването и мирното общуване на чудовища, хора и животни.

 
 Улица Сезам Gulliver/Getty Images

Бърт, Елмо и останалите персонажи неотложно впечатляват и актрисата от латиноамерикански генезис Соня Манцано . В предаването тя вижда квартал, който наподобява на нейния. Вижда хора, които наподобяват на нея. От 1971 до 2015 година Манцано написа сюжети за шоуто, взе участие в него като Мария и даже се омъжва в ефир.
 
" Израснах, без да виждам цветнокожи хора по малкия екран . Така че когато ми беше предоставена опция да бъда цветнокожа телевизионна личност, се възползвах от нея ", споделя Соня Манцано.

 Улица Сезам Gulliver/Getty Images
През годините шоуто вкарва персонажи със синдром на Даун , СПИН , кани деца в инвалидни колички , визира тематики за родители, лишени от независимост, бездомници, женски права. През 1991 е показана двуезичната Росита - първата латино кукла. През 2017 година на сцената излиза 4-годишната кукла с аутизъм Джулия.
 
Когато през 1982 година година умира артистът Уил Лий , който играе бакалина Мистър Хупър, шоуто предлага на децата пояснение за гибелта. Когато Голямото пиле губи гнездото си при вихър, общността построява нов дом за него. За да бъдат успокоени малчуганите след терористичните набези на 11 септември 2001 година, Елмо е травматизиран от пожар в магазина на Мистър Хупър, само че е утешен от думите, че пожарникарите са тук, с цел да оказват помощ.

 улица Сезам iStock/Getty Images

Гостуващите звезди - 650 на брой, измежду които Джанел Моне, Сара Джесика Паркър, Андерсън Купър, Дани де Вито , не вземат участие в шоуто единствено за развлечение. Появата им е част от урока, както и опит да бъдат привлечени и родители като фенове на шоуто.
 
Има стратегии, траяли повече от 50 години , само че единствено дребна част от тях са оказали толкоз огромно културно влияние. Шоуто " Улица Сезам " е предавано в над 150 страни, спечелило е 193 награди " Еми " и 10 оценки " Грами ". През декември тази година то ще стане първата телевизионна стратегия, почетена с премия на центъра " Кенеди " за цялостни артистични достижения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР