Преди 470 милиона години настъпил ледников период на Земята след

...
Преди 470 милиона години настъпил ледников период на Земята след
Коментари Харесай

Взривяването на астероид може да спре затоплянето на планетата

Преди 470 милиона години настъпил ледников интервал на Земята след разпадането на метеорит, довело до образуване на великански облак прахуляк, който блокирал слънчевите лъчи, сочат резултатите от ново проучване, представени от ДПА. Сега учени се стремят да провокират сходно събитие, с цел да се охлади нашата планета.

Специалисти от университета в Лунд, Швеция, и музея "Фийлд " в Чикаго заключиха, че непредвиденото им изобретение може да се употребява в битката с световното стопляне, в случай че човечеството не успее да понижи излъчванията въглероден диоксид. "Получените резултати за пръв път демонстрират, че преди време сходен прахуляк е охладил доста Земята ", съобщи ръководителят на проучването Биргер Шмиц.

От повече от десетилетие учени разискват разнообразни изкуствени способи за изстудяване на нашата планета, в случай че се стигне до огромна климатична злополука. Сега се обмисля опцията огромни колкото изкуствени спътници метеорити да бъдат "поставени " в околоземна орбита, с цел да отделят непрекъснато тънък прахуляк и частично да блокират слънчевите лъчи. "Това е като да застанеш в центъра на помещение и да нанесеш удар върху цялостна с прахуляк торбичка на прахосмукачка, само че в по-големи мащаби ", разясни Шмиц.

През последните 25 години бяха показани разнообразни хипотези какво е провокирало ледниковия интервал. Новото проучване демонстрира, че преди 470 милиона години 150-километров метеорит сред Юпитер и Марс се е разпаднал и прахуляк се е популяризирал в Слънчевата система, като облак прахуляк отчасти спрял достигането на слънчева светлина до Земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР