Преди 42 000 години, в резултат от промяната на магнитното

...
Преди 42 000 години, в резултат от промяната на магнитното
Коментари Харесай

Магнитното поле на Земята се е променило преди 42 000 години и последствията са били драматични

Преди 42 000 години, в следствие от смяната на магнитното поле, е настъпил световен прелом, сочи ново проучване.

Според радиовъглерода, непокътнат в античните пръстени на дърветата, климатичните промени, всеобщото изгубване на типовете и даже промени в човешкото държание, които са настъпили в границите на няколко века, могат да бъдат непосредствено обвързани с последната смяна в полярността на магнитното поле на планетата.

Авторите са кръстили събитието Адамс на известния публицист на научна фантастика Дъглас Адамс, съгласно който цифрата 42 е отговорът на всички въпроси, свързани с живота и Вселената.

„ За първи път успяхме да определим оптимално тъкмо интервала и резултатите, провокирани от последната смяна в магнитните полюси “, споделя Крис Търни от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

„ Откритията станаха вероятни с помощта на античните новозеландски дървета каури, непокътнати в утаечни пластове в продължение на повече от 40 000 години. С помощта на античните дървета ние успяхме да измерим и датираме пика в равнищата на радиовъглерод в атмосферата, провокиран от колапса на магнитното поле на Земята. “

Този най-скорошен интервал на магнитно превръщане е прочут като събитието Лашамп. Геомагнитната инверсия настава, когато магнитните полюси на земята си разменят местата за малко (а най-после се връщат на истинската си позиция). Това е и едно от най-добре изучаваните събития, свързани с магнитното поле на Земята (данните за него се крият във феромагнитните минерали).

То е настъпило преди към 41 000 години и е траяло 800 години. Не е ясно какъв тъкмо резултат е оказало върху живота на планетата. Когато обаче през 2019-та учените откриват, че античните дървета каури (Agathis australis) са били живи през този времеви интервал, те вземат решение да научат повече. Все отново дърветата „ записват “ данни за атмосферната интензивност в своите непрекъснато разрастващи се пръстени (в частност – въглерод-14, или радиовъглерода, може да разкрие много информация за небесната активност).

Радиовъглеродът на Земята се среща в извънредно дребни количества спрямо останалите естествено образуващи се изотопи на въглерода. Той се образува в горната атмосфера в резултат на бомбардирането ѝ с галактически лъчи. Когато тези лъчи навлязат в атмосферата, те стартират да си взаимодействат с тамошните азотни атоми и задействат нуклеарна реакция, която довежда до образуването на радиовъглерод.

Тъй като потокът от галактически лъчи е непрекъснат, Земята се доставя с от малко малко устойчиви количества радиовъглерод. Ето за какво пикът от радиовъглерод в пръстените на дърветата може да ни покаже, че в границите на съответен интервал Земята е била изложена на доста по-големи количества радиовъглерод от нормално.

Когато земното магнитно поле се отслаби (както по време на събитието Лашамп, през атмосферата навлизат по-големи количества галактически лъчи и надлежно – се образува повече радиовъглерод. Благодарение на това по-рано учените съумяха да дефинират, че магнитното поле на Земята се е отслабило с към 28 % в границите на този 800-годишен интервал.

Дърветата каури обаче разрешават на учените да проучат и годините, предхождащи събитието Лашамп. Те откриват, че събитието Адамс е настъпило преди към 42 200 години и че магнитното поле е било най-слабо преди събитието Лашамп.

„ По време на събитието Адамс земното магнитно поле е паднало до едвам 0-6 % от цялостната си мощ – изяснява Търни. – На процедура не сме имали никакво магнитно поле, нашият щит, предпазващ ни от галактическата радиация, е бил липсващ изцяло. “

По това време магнитното поле на Слънцето също се е било отслабило на няколко пъти (магнитното превръщане при него е част от естествения му цикъл). При тези интервали следим по-малко слънчеви петна и изригвания, само че магнитното поле на Слънцето дава и известна отбрана на Земята от галактическите лъчи. Т.е. по време на тези слънчеви минимуми бомбардирането със слънчеви лъчи ще се усили още веднъж.

Отслабеното магнитно поле е задействало обилни промени в атмосферния озон на Земята. Последствията са били трагични – електрически стихии и впечатляващи сияния. Климатичните промени са били световни.

„ Нефилтрираната радиация от космоса е разкъсвала въздушните частици в земната атмосфера, разделяла е електроните и е излъчвала светлина – това е развой, наименуван йонизация – споделя Търни. – Йонизираният въздух безусловно е „ изпържил “ озоновия пласт и довел до вълна от климатични промени из целия свят. “

Всичко това подхожда и на измененията от този интервал, следени в разнообразни кътчета на света, като да вземем за пример мистериозното изгубване на мегафауната на Австралия.

Любопитното в тази ситуация е, че събитието Адамс съответствува и с нашите данни за най-старите пещерни рисунки изобщо, което кара откривателите да спекулират, че то евентуално е принудило хората да стоят на закрити пространства, с цел да избягат от евентуално нездравословните равнища на UVB ултравиолетова радиация.

Най-притеснителното в тази ситуация е, че ние сме на прага на нова смяна в магнитното поле, а тя би била пагубна на фона на настоящия климат. „ Нашата атмосфера към този момент е цялостна с невиждани до момента равнища на въглерод. Една смяна в магнитните полюси или внезапна смяна в слънчевата интензивност ще форсира климатичните промени с невиждана скорост. “

Изследването е оповестено в Science.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР