Преди 40 години в България става най-голямата самолетна катастрофа.Катастрофата на пътническия

...
Преди 40 години в България става най-голямата самолетна катастрофа.Катастрофата на пътническия
Коментари Харесай

Вие луд ли сте, другарю?: Преди 40 години става най-голямата самолетна катастрофа в България

Преди 40 години в България става най-голямата самолетна злополука.

Катастрофата на пътническия аероплан „ Туполев Ту-134 “ на авиокомпания „ Балкан “ става край с. Кривина, област София на 10 януари 1984 година. Загиват 50 души – всички, намирали се на борда.

„ Ту-134А “ с бордови номер LZ-TUR (заводски: 4352308, сериен: 23-08) е създаден от Харковския авиационен цех през 1974 година и през май същата година е предаден на българския народен авиопревозвач „ Балкан “. Пътническият потенциал на неговия салон е 72 места.

Полет

Самолетът извършва полет по постоянната пътническа авиолиния по маршрут Берлин – София. На борда му се намират 5 членове на екипажа с пълководец Кирил Велинов и 45 пасажери.

В пилотската кабина влиза проверяващ от Държавната въздухоплавателна ревизия, който освобождава втория водач и заема неговото място.

Полетът протича без отклонения.

При подхождането към летище София самолетът попада в снежна стихия и командирът взема решение да се насочи към запасно летище, само че сред него и проверяващия се организира следният диалог (съгласно записващото устройство):

Оригинален текст (на български)

— Командире, повелявам ви да извършите сляпо кацане, единствено по уреди!
— При тази стихия, дъжд и гръмотевици?
— Спусни пердетата и изпълнявай!
— Вие вманиачен ли сте, другарю проверяващ – ще се пребием всички!

Проверяващият е неотстъпчив и командирът се подчинява.

При опит за заход към пистата самолетът се оказва на 80-100 метра от земята, закача далекопровод, губи скорост и се забива в земята на към 4 километра от пистата, като от триенето при влаченето по земята се възпламенява.

Пристигналите спешни служби стартират да гасят пожара, само че с прахуляк (открит след това в дробовете на пътниците), а не с пяна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР