Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център

...
Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център
Коментари Харесай

Защо още няма ваксина срещу СПИН?

Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център за надзор на болесттите записва новата болест СПИН (синдром на добитата имунна недостатъчност). Това е последният етап на инфекцията, породена от вируса ХИВ, който поразява клетките на имунната система. Този вирус към този момент е предизвикал гибелта на 33 милиона души. По данни на Световната здравна организация (СЗО), в края на 2019-а година в света е имало 38 милиона души, страдащи от болестта.
Както е известно, този вирус се предава при беззащитен сексуален акт, при преливане на инфектирана кръв, потребление на инфектирани игли, както и от майката на детето. И въпреки болестта да е открито преди цели 40 години, ваксина против вируса ХИВ няма и до ден-днешен. Защо?
Отговорът на този въпрос не е сложен: вирусът на човешката имунна непълнота е като хамелеон: непрекъснато се трансформира, мутира, което обезсмисля всички опити на учените да основат ваксина против него.
Как наподобява вирусът?  
Повърхността на този вирус има комплицирана триизмерна конструкция, половината е покрита със захарна обвивка – гликолизирана е, в случай че би трябвало да използваме научния термин. И точно тези гликолизирани елементи от повърхността блокират действието на имунизацията.
Ако ХИВ-вирусът не се различаваше от доста други вируси, това би било огромно облекчение за откривателите, работещи по основаването на ваксина. Но вирусът на човешката имунна непълнота непрекъснато и доста бързо трансформира обвивката си. За да успее да го победи, имунната система би трябвало да може да го разпознае, само че бързите му разновидности водят до такава степен, че той не трябва разпознат като рисков.
 Епидемията, за която никой не приказва Епидемията, за която никой не приказва
Откакто COVID-19 се появи за първи път в Китай в края на предходната година, всички останали вируси останаха на назад във времето. Това, естестве...
ХИВ-вирусът е от групата на ретровирусите. Те имат способността да резервират своя ДНК-геном в клетката на индивида. Учените от години се пробват да схванат по какъв начин се развъждат ретровирусите, с цел да разработят тактика за битка с тях, само че досега без резултат.
Какви ваксини се създават против СПИН?  
Най-големите очаквания до момента са били свързвани с имунизацията HVTN 7026, създадена в Южна Африка през 2016-а година. За задачата на участвалите в тестванията 5407 души били инжектирани две дози с два типа серум в очакване възможностите за имунната система да се удвоят, само че това по този начин и не става.
Основа за южноафриканската ваксина става друга, създадена в Тайланд – RV 144. Нейната успеваемост не била изключително висока – 31 %, а и тя била в положение да обезпечи отбрана единствено за няколко месеца, заради което тестванията ѝ са прекъснати от февруари 2020-а година.
От края на 2019-а година в Съединени американски щати се вършат проби на имунизацията MOSAICO, която също включва комбинирането на два серума. Тя била тествана на маймуни с доста добър резултат, сега в нейното тестване вземат участие 3800 души.
 Революционно хапче за ХИВ особено за деца Революционно хапче за ХИВ особено за деца
Хапче за ХИВ с мирис на ягода за 1,7 милиона деца, живеещи с вируса, ще понижи разноските за годишни педиатрични медикаменти с три четвър...
Третата ваксина, която се създава, е наречена IMBOKODO. В нейното тестване вземат участие 2600 души от разнообразни африкански страни. Ефективността ѝ е 67 %, а тестванията ще приключат през 2022-а.
Лечение с антивирусни лекарства  
Така или другояче нито една от имунизациите не е в положение да даде 100-процентова отбрана от СПИН. Но и отбрана сред 60 и 70 би могла да се сметне за триумф, съгласно учените. Дотогава СПИН може да бъде лекуван единствено с антивирусни препарати.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР