Преди 38 години бяхме тук, когато чрез силата на оръжието

...
Преди 38 години бяхме тук, когато чрез силата на оръжието
Коментари Харесай

Карадайъ от Тюркян чешма: Нашата мисия е да пазим целостта на Родината, да продължим делото на Доган

Преди 38 години бяхме тук, когато посредством силата на оръжието се опитваха да ни асимилират, поругаха нашата чест и достолепие. Излязохме на мирни митинги в желанието си да бъдем горди и почтени жители, тъй като България е нашата Родина, земята, пропита от потта и кръвта на нашите родители и предци. Така стартира речта на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред голямо голям брой, събрало се в село Могиляне на възпоменателен протест във връзка 38 години от така наречен „ възродителния развой “.

 

Чешмата е построена в памет на 17-месечната Тюркян, която е най-малката жертва на мрачните събития.  На митинга участваха управлението на Движение за права и свободи, народни представители, евродепутати, регионални и общински ръководители, кметове, посетители от Турция и Гърция.

 

Разликата сред преди и в този момент е доста огромна. Тогава сами се съпротивлявахме и по тази причина си позволяваха да се отнасят по този начин с нас. Но през днешния ден всички ние, от четирите краища на България, от всички разнообразни етноси, сме дружно тук, дружно, с посетители и от Турция, и от Гърция, с цел да почетем паметта на героите и да си напомним по какъв начин се стигна до тази заедност, сподели още Карадайъ.  

 

Той напомни, че тогава се е провело съпротивителното придвижване отпред с почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, а по-късно битката се е принесла и от пандизите.

 

През май 1989 година това придвижване съумя да провежда мирните митинги в Североизточна България.  Затова в случай че паметникът на Тюркян е знак на съпротивата по време на промяна на имената, то паметникът в Каолиново е знак на проведената опозиция за свалянето на комунистическия режим. По този метод пристигна демокрацията, напомни Карадайъ. Още тогава доктор Ахмед Доган разгласи: Не на реваншизма. Ние не търсим отплата, желаеме да сме горди и почтени жители на Родината, добави ръководителят на Движение за права и свободи.

 

Карадайъ съобщи, че още от 2016 година Движение за права и свободи приканва за нормалност в политиката.

 

За страдание и през днешния ден липсва разговорът.  Няма я и възобновената народна власт откакто бяхме очевидци по какъв начин демократичната полиция се трансформира в милиция на изборите предходната година, сподели Карадайъ. Той напомни, че през последната година и половина 4 пъти сме правили избори, „ само че никой не се наема да прави държавно управление, тъй като няма съдружна просвета и съгласие, а разделяне и опълчване “.

 

Най-вероятно ще имаме късмет и опция, в случай че имаме някои пропуски от изборите през 2022 година да ги изправим, най-скоро през 2023 година. Тогава ще имаме над 40 народни представители, ще се учим на съдружна просвета, ще бъдем част от обединението, тъй като когато Движение за права и свободи е част от изпълнителната власт, тогава България е имала най-високите стопански индикатори, постигала е своите национални цели – участието в НАТО и Европейски Съюз, напомни Карадайъ.

 

Той разгласи и новите национални цели, които Движение за права и свободи ще следват - страната да влезе в Шенген и еврозоната.

 

Да си пожелаем за 2023 година мир в душите, в нашата общественост, в страната, в света, както е споделил великия Ататюрк. Защото в случай че за 100 години се ражда един популярен водач, то това е Ататюрк, който сътвори Република Турция. Но има и различен водач, който един път на 100 години се ражда и той се споделя доктор Ахмед Доган. С неговото име стартира страницата на демокрацията в нашата Родина, съобщи Карадайъ.

 

Ние, достойните наследници на Доган, достойните депесари, би трябвало да продължим неговото дело. Нашата задача е да пазим целостта на Родината ни и да бъдем гаранти за мира, стабилността и сигурността. Това е завещаното от Доган към нас, сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

 

На възпоменателния протест участваха още зам.-председателите на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, инж. доктор Хасан Азис и Станислав Анастасов, евродепутатът и ръководител на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутатът Атидже Вели, ръководителят на Младежко Движение за права и свободи и депутат Сезгин Мехмед, народните представители Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Мукаддес Налбант, Павлин Кръстев, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Небие Кабак, Осман Мурадов, Анджей Джандев, доцент доктор Джевдет Чакъров, Гюнер Ахмед, Джейхан Ибрямов,  Имрен Мехмедова, Ихсан Хаккъ, Ертен Анисова, Танер Али,  Севим Али, Ешереф Ешереф и Хатидже Георгиева, общински кметове и общински ръководители на Движение за права и свободи от цялата страна.

 

Възпоменанието бе почетено и от доста посетители от Р Турция, измежду които са Илхами Айгюн и Юксел Йозкан-депутати от CHP в турския меджлис, Ридван Уз-зам.-председател на İYİ parti, Кямил Айдън-зам.-председател на MHP, Мустафа Кара-зам.-посланик на Р Турция в София, Корхан Кюнгерю-консул на Р Турция в Пловдив, общински кметове и зам.-кметове от Р Турция и представители на изселнически организации от Р Турция.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР