Преди 35 години Volkswagen представят първия Passat със задвижване на

...
Преди 35 години Volkswagen представят първия Passat със задвижване на
Коментари Харесай

От syncro до 4MOTION: 35 години AWD в Passat

Преди 35 години Volkswagen показват първия Passat със задвижване на четирите колела. Всичко стартира през 83-а с концептуалния Passat Variant Tetra и единствено година по-късно германците показват Passat Variant syncro. Второто потомство В2 е първата лека кола в гамата на марката със задвижване на всички колела и незабавно прави усещане. Идва с GT съоръжение, 2.0-литров 5-цилиндров мотор и най-модерна технология, осигуряваща сцепление и сигурност. Надлъжноразположеният мотор изпращал 115 кс до всики колела посредством заключване на централния диференциал в съответствие 50:50. Той, както и този на задния мост, можел да се заключва ръчно за усъвършенстване на сцеплението при по-трудни условия.

Новият 4х4 модел си спечелил известност през цялото време най-много измежду клиентите, които търсели виновна машина за зимни условия или имали потребност от кола, която да дърпа ремарке. Постепенно към гамата от мотори се прибавили версии с 90 и 120 кс.
 От syncro до 4MOTION: 35 години AWD в Passat @@@
С появяването на третото потомство Passat през 1988 година syncro прави идната стъпка в развиването си - прекосяването към напречно ситуирани мотори разрешава потреблението на виско-муфа, позната от Golf Mk2. Тоест в Passat B3 централният диференциал е сменен от цилиндър, цялостен със силиконов лубрикант. Той направлявал предаването към задните колела без твърда връзка сред кардана и скоростната кутия. Предимството е, че системата е била съвместима с ABS и осигурявала по-добър разход, тъй като задната ос се включвала единствено при потребност. Модерното 4х4 задвижване се предложило като екстра за Passat със 115 кс и било общоприетоо единствено за спортния Passat GT G60 с машинален компресор и 160 кс.

През 1996-а на власт идва 4MOTION с торсионен диференциал. От дебюта на петото потомство всички версии Passat със задвижване на четирите колела имат спомагателен надпис 4MOTION. Двигателят още веднъж е ситуиран надлъжно, само че в този момент мощността се разпределя с торсионен диференциал сред предния и задния мост. Нормално, това се прави в съответствие 50:50, само че при потребност може да премине и към 75:25. Самоблокиращият диференциал на задния мост служел само в помощ на сцеплението - задействал се ръчно и се изключвал самичък при скорост над 25 км/ч. Системата 4MOTION била общоприета за версията 2.8-литров V6 със 193 кс и за V8 с 275 кс, а за някои дизелови се предложила като екстра.

В шестото потомство системата еволюира и получава многодисков съединител в маслена баня. Работи сходно на виско-муфата, само че с помощта на електронното си ръководство реагира извънредно бързо и може да предава по-висок въртящ миг. Обичайно, 100% от мощността на мотора се предава към предните колела, само че при нужда за елементи от секундата може да стигне и до задните. Тук задачата още веднъж е оптималната сигурност, която не се отразява пагубно на разхода.

Днешният Passat има непрестанно 4MOTION задвижване на всички колела с електронно следен многодисков съединител. Специалното при него е, че може да разпредели сцеплението сред четирите колела още преди подхлъзването да е настъпило. В естествени условия системата разпределя въртящия миг към предния мост, а при потребност на помощ идват и задните колела. Ако едно колело стартира да превърта, системата насочва мощността към колелото от противоположната страна.

В Passat Alltrack всичко това се надгражда от функционалността XDS+. При влизането в завой с по-висока скорост тя задейства леко спирачките на колелата, намиращи се отвътре на завоя, което оказва помощ за ръководството и усъвършенства сцеплението.

Днес Volkswagen не престават да развиват задвижването на четирите колела. Системата се предлага както в Passat, по този начин и в Golf, Sharan, Arteon и всички SUV-ове. В момента те могат да бъдат срещнати в естествената си среда - по ски курорти и други заснежени местности по света.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР