Преди 30 години Олаф Олейник патрулираше по силно укрепената граница,

...
Преди 30 години Олаф Олейник патрулираше по силно укрепената граница,
Коментари Харесай

Районът на Желязната завеса се превърна в природно убежище за застрашени видове

Преди 30 години Олаф Олейник патрулираше по мощно укрепената граница, от която се очакваше да отхвърля стремящите се към независимост източногерманци да преминат на Запад. Днес трансфериралият 50 години мъж продължава да кръстосва някогашната граница, само че е сменил назначението. Сега боецът от някогашната комунистическа тирания е орнитолог, който деликатно следи развиването на флората и фауната.

Голяма част от границата сред двете Германии с дължина 1393 км, която беше покрита с бодлива тел и минни полета и защитавана от бойци със заповед да стрелят " на месо ", през днешния ден се е трансформирала в буйно разрастващ се естествен парадайс.

Там са се настанили необичаен тип водни кончета, видри от Евразия и диви котки. В тази зона са регистрирани общо над 1200 застрашени от изгубване типове.

" Линия на живота "

" От зона на гибелта преминахме към линия на живота ", сподели Олейник, застанал на няколко метра от наблюдателна кула, където от време на време е давал военни наряди, само че в никакъв случай не е изстрелял и един патрон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР