Преди 3 – 4 години държавата разбра, че има направления,

...
Преди 3 – 4 години държавата разбра, че има направления,
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Трябва да създаваме хора с гъвкаво мислене и начин на работа

Преди 3 – 4 години страната разбра, че има посоки, които са значими за стопанската система и обществото, само че не се търсят и стартира с всевъзможни тласъци да насочва студентите към тях. Природните науки са най-застрашени – в региона на физиката имаме малко експерти, малко хора се насочват към нея, по тази причина наред с повишението на стипендията, на дотацията, ние също взехме решение да създадем нещо и намаляваме таксите. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Завършилите тези специалности има какво да работят и страната има потребност от тези експерти, само че има и по-лесни способи да завършиш висше образовани е и да се реализираш, изясни той дефицитът на студенти.

Според него е необходим „ комплекс от тласъци “, с цел да бъдат окуражени младите да учат. Обмисля се и изцяло унищожаване на таксите в направленията, които не са търсени, а са нужни на обществото.

Опитваме се, имаме общи стратегии с бизнеса и вършим разисквания с тях по какъв начин да се създават фрагменти. Но въпросът не е да създадем това, от което тъкмо сега бизнесът има потребност, би трябвало да създадем хора, които да са гъвкави и могат да си трансформират мисленето си и метода на работа през идващите десетилетия, сподели Герджиков.

В отговор на въпрос той уточни, че нулевият банкет на Медицинския факултет тази година е вътрешен проблем – „ наши лични разправии, които се надявам да решим “. Става въпрос за това по какъв начин да се поставя изпитът за медицинските специалности.

Вижте целия диалог във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР