Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе

...
Преди 20 години, на 24 март 1999 г., НАТО предприе
Коментари Харесай

24 март 1999 г.: Когато падаха бомбите над Югославия

Преди 20 години, на 24 март 1999 година, НАТО предприе акция на въздушни удари против Югославия, с цел да постави завършек на репресиите над косоварите албанци - първата против суверенна страна за 50-годишното битие на алианса.

Офанзивата, траяла 78 дни, поставя завършек на закононарушенията против албанците в Косово, само че взима голям брой цивилни жертви. И до през днешния ден военната интервенция е мотив за яростни разногласия.

В края на 1990-те спорът в Косово стартира да се изостря от ден на ден. Южната сръбска област, обитаема с 90 % албанци, е сцена на конфликти сред силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към самостоятелност бойци. Десетки хиляди са принудени да търсят леговище. След като всички опити за помирение в района се провалят, на 24 март 1999 година НАТО стартира въздушни офанзиви над сръбски военни бази и други стратегически цели. Единайсет седмици по-късно Слободан Милошевич капитулира.

Бомбардировките водят до отдръпването на югославските войски от Косово и установяването на Временната администрация на Организация на обединените нации в Косово. По-късно е проведен Международен углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, който взема решение, че югославските сили за сигурност са виновни за закононарушения против човечеството и всеобщи потъпквания на човешките права на гражданското население в Косово - основно по време на интервенцията на НАТО.

До края на войната са убити над 13 000 души, основно албанци, и стотици хиляди бяха разселени.

 21 април 1999 година: Натовски бомби унищожават моста над река Дунав в Нови Сад, към 50 благи северно от Белград 21 април 1999 година: Натовски бомби унищожават моста над река Дунав в Нови Сад, към 50 благи северно от Белград
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР