Преди 2 седмици тя е получила нотариална покана от Министерството

...
Преди 2 седмици тя е получила нотариална покана от Министерството
Коментари Харесай

Деца остават без кортове за любимия спорт заради спор с държавата за комплекс Септември

Преди 2 седмици тя е получила нотариална покана от Министерството на младежта и спорта, че дружно с останалите треньори и децата би трябвало да се изнесат от територията на спортния комплекс поради проблем с контракта. Според спортния министър Радостин Василев казусът е в това, че въпреки и не по негова виновност, клубът заплаща наем на компания, която не е оторизирана от страната да се разпорежда с парцела.

Освен кортовете обаче, другите наематели на обекти в спортния комплекс не са получили такива предложения, споделя Денова. Дори в противен случай - на ползвателите на спортните зали е препоръчан едногодишен контракт, като те трябвало да заплащат единствено консумативите. От клуба поискали да заплащат наем на министерството и да употребяват законно кортовете, само че това предложение също било отхвърлено.

От министерството пък настояват тъкмо противоположното - всички от комплекса - няколко автосервиза и картинг писта, също са получили нотариални предложения, тъй като не са законни ползватели на обекта.
 Позиция на ММС за състезателен комплекс Позиция на ММС за състезателен комплекс "Септември "
Проблемът започва в средата на май, когато от тенис клуба разбрали, че " Септември ", дружно с прилежащите му зали, кортове и други площи, е влезнал във притежание на спортното министерство, сега ръководено от Радостин Василев.

" Ние до тази година не бяхме осведомени за това нещо. Всъщност комплексът е в тяхно притежание от лятото на 2019 година, а ние го разбрахме май тази година ", описа пред Dir.bg Десислава Денова.

Последвали визити на представители на министерството, назначени от Василев, които почнали да си търсят правата на територията на комплекса.

" Започнаха от залите, след това ревизираха тенис кортовете и всичко беше ОК. Със залите се подписа контракт за период от една година, в който те безплатно да ги употребяват единствено против възнаграждение на консумативи. На нас за тенис кортовете не ни се даде такава опция, тъй като първичната информация беше, че кортовете са противозаконни - няма строителна документи. Доколкото разбрах, след това е излязла документи за някакво легализиране, само че въпреки всичко министерството е единственият правоимащ орган, който може да ги узакони. Процедурата е просто дълга, другояче чисто писмено не е комплицирана. Въпросът е дали желаят да го създадат - до момента нямам такава информация ", изясни Денова.

По думите ѝ клубът също по този начин е показал на пратениците от министерството документи, че е безупречен длъжник към Сдружението.

" Ние бяхме говорили да ни оставят да употребяваме кортовете до привършване на тръжната процедура за нов наемател, тъй като това е единственият легален метод да се отдаде този терен чартърен ", означи още шефът на клуба, като прибавя, че диалозите са се водили с комисия от четири души, назначени от министър Василев да се занимават с процедурите по комплекса.

На 7 юли Денова получава нотариална покана в период от 14 дни клубът да напусне кортовете на " Септември ". Последният ден от периода е през днешния ден - 21 юли.

" Това е без съображение. Написахме молба за пролонгация от позиция на това да ни оставят да упражняваме, защото сме по средата на сезона. Тук упражняват деца, ние сме членове на Българската федерация по тенис и сме лицензирани като клуб към Министерството на младежта и спорта, както и треньорите, които работят тук, имат лиценз. Самата аз имам лиценз към министерството. И министърът в едно телевизионно изявление съобщи, че освен на нас е връчена такава нотариална покана, а и на заведенията за хранене, картинг пистата, сервизите. Това не е правилно - аз се свързах с всички останали ползватели, те споделиха, че нотариална покана не са получили. Това е персонално ориентирано към нас ", акцентира Денова.

Молбата, която клубът изпратил да употребява кортовете до края на сезона, не била задоволена.

" Търсим правдивост. Единственото нещо, което ние желаеме, е да ни оставят да употребяваме територията на кортовете до привършване на тържните процедури. Ние желаеме да ги употребяваме законно, ние желаеме да плащаме наем, а те ни споделят, че не могат да ни желаят наем, тъй като не е предходна тържна процедура. Министерството не желае да подпише с нас контракт. Просто ни гонят по средата на сезона, в случай че тук упражняват деца. И сега участваме в стратегия, която е към Министерството на младежда и спорта за безвъзмезден тенис. Това е толкоз толкова персонално и неуместно, че няма накъде ", безапелационна беше треньорката по тенис.

Всичките опити на клуба да се свърже с министъра, със заместник-министрите или различен представител на институцията, който може да даде информация, са били несполучливи. Звънели са до администрацията на спортното министерство с искане да се свържат със зам.-министър Диана Иванова, оттова ги препратили към пресаташето, който дал отговор, че няма по какъв начин да им даде телефон и би трябвало да кореспондират по имейл.

" Това е неуместно. Ние искахме час за среща, а не телефон. Отговориха ни, че нищо не могат да ни кажат и би трябвало да желаеме среща с министъра персонално ", споделя още Десислава Денова.

На въпрос на Dir.bg дали откакто клубът работи и по стратегия на министерството за безвъзмезден тенис за децата, от институцията са им предложили да им дават различен терен за тренировки, Денова отговори следното:

" Тях не ги интересува. Те споделят " вие сте тук нелегално ". А такова предложение даже не предстои на коментар, парадокс ".

Така 50 деца на възраст от 5 до 16 години, 20 от които упражняват по програмата на спортното министерство, остават без тенис терен.

" Те завършват да играят. На един корт са деца от доста квартали - с изключение на от " Красна поляна ", където е комплексът, имаме деца от " Света Троица ", " Разсадника ", " Сердика ", част от " Овча купел ", споделя още Денова и прибавя:

" Ние нямаме действителен отговор от тях за какво ни гонят. Те споделят, че теренът не е наш, а ние не знаем дали кортовете са законни и дали те са свършили работата по узаконяването. Много забавно ще стане, в случай че на следващия ден напълно инцидентно пристигна някой, който стартира да ги стопанисва без търг ".

Сложната поддържка на клей кортовете в комплекс " Септември " е поета напълно от клуба. С персонални средства те са наели служащи, които да обработват настилката, както и са им обезпечили нужните съоръжения, с цел да се грижат за нея. По думите на Денова, в случай че кортовете останат при тези атмосферни условия без поддръжка даже и за една седмица, те ще станат трайно неизползваеми.



Снимка: Десислава Денова

" Ще заличим нещо, което все още действа. Залите са в необикновен разпад, в покъртително положение, в това число и всички спортни уреди. Кортовете са единственото ярко нещо не тъй като аз ги култивирам, а просто тъй като само за тях очевидно се поставят грижи. Прави се, с цел да е хубаво, а не тъй като основната цел е някой да печели от това ", акцентира треньорката.

Спорът за това дали децата ще продължат да упражняват на кортовете в спортния комплекс в " Красна поляна " се придвижва и в обществените мрежи, само че към този момент на равнище клуб-министър. След като няколко пъти е приканен да отговори за какво се подхващат тези дейности единствено против клуба в комплекса, Радостин Василев дава отговор. Ето част от кореспонденцията сред двете страни във Фейсбук:

Василев:

" ММС е изпратило нотариални предложения до всички противозаконни обекти в комплекс Септември. Няколко автосервиза, картинг писта, тенис кортове и други За тях ще се извършат нови процедури по отдаване и средствата от стопанисването им би трябвало да влизат в страната, а не в джоба на неразбираем човек. Няма проблем тенис клуб Септември да кандидатства по законова процедура. До момента комплекс Септември е функционирал престъпно. Тенис клубът е плащал на разположение, което няма никакви права да отдава парцела. ММС е сезирало компетентите органи за всички обстоятелства и условия и скоро ще има дейности против избрани лица. Утре ще се постарая да срещна обществеността през уеб страницата на министерството с същинската картина все още. Времето на противозаконните действия в комплекса завърши, колкото и да не се харесва това на някого. Съжалявам! "

Клубът:

Г-н Министър,

Щом ще си пишем във фейса - Ок.. Този клуб не е противозаконен. Този клуб си заплаща консумативи, наеми, заплати, oсигуровки, и има публикуван лиценз от ММС и БФТ, треньорите също имат лиценз към ММС. Незаконна е продажбата на опиати! Ние тук продаваме здраве и усмивки. Никога не сме отказвали да заплатим наем на воденето от вас министерство. Просто не ни дадохте опция, както на всички други клубове на територията на комплекса. Не ни дадохте даже едномесечен период, с цел да успеем да предупредим личния състав, както е по закон. Всички се надявахме, че откакто Вашите оценители свършиха много работа и Ви бяха изпратени всички желани от Вас документи, ще намерите метод за удължение на периода до 1 год,както на всички други клубове на територията на комплекса, само че уви това не стана. Нашето искане е просто-да намерим дружно вид, в който хората да останат да спортуват, до приключването на подготвяния от Вас легален търг! Дано денят ни да е сполучлив и за двете страни!

Василев:

Здравейте,

Бях маркиран и по тази причина ви давам отговор и тук. Разбира се, че аз съм ви дал отговор и в публично писмо. Аз не съм споделил, че клубът ви е противозаконен. Прочетете какво съм написал деликатно. Незаконни да тенис кортовете, които сте наели от лице, което няма никакви права да ги отдава. За тях няма издадени никакви бумаги. Има процедура, която би трябвало да се съблюдава. Никой не ви е гонил от на никое място. Ако нещо не ви е ясно се свържете с ММС и от отдел капиталова политика ще ви обяснят. Към момента в случай че на едно дете, недай си боже се случи нещо на кортовете, министърът влиза в пандиза, тъй като не е урегулирал законово използването им. Нека не се крием зад децата, а да съблюдаваме законите.

Клубът:

" Г-н Министър,

Твърдите, че никой не ни гони от на никое място. Защо тогава ни карате да освободим обекта и то в толкоз къс период?

Не бихме се крили в никакъв случай зад децата, това би било тъпо за нас. Но родителите на тези деца са осведомени със обстановката и непринудено не престават да водят децата си да спортуват тук. От отдел капиталова политика и пресаташето на ММС получихме отговор, че би трябвало да се срещнем персонално с Вас или с някой от Вашите зам. министри.

И все още оставаме без съответен отговор.. "

Малко по-късно от Министерството на младежта и спорта разгласиха публична позиция по случая с комплекс " Септември ". Ето и цялостния текст на мнението:

Във връзка със злонамерени и погрешни медийни изявления, в които се твърди че Министерството на младежта и спорта (ММС) ще изгони тенис клуб " Септември 06 " от кортовете на Стадион " Септември " и ще остави деца без място за осъществяване на тренировки, ви осведомяваме, че нотариални предложения със период за освобождение на употребени непозволено държавни парцели със стопанска цел са връчени на всички ползватели на уреди, които все още ги употребяват без правно съображение, а точно няколко автосервиза и картинг писта. Действията на министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев са единствено и само за отбрана на публичния интерес и спазването на закона.

Хронологията на събитията е следната:

След осъществяване на визити и инспекции от чиновници на ММС през 2022 година на спортни обекти, намиращи се на Стадион " Септември ", регион Красна поляна, гр. София е открито:

- Футболният терен, лекоатлетическата писта и трибуните на футболен стадион " Септември " са безусловно негодни за потребление, амортизирани, неподдържани, изпочупени и обрасли с дървесна растителност. Неизползваема е и постройка 68 кв. м., представляваща вкопана в земята тоалетна;

- Налични са няколко обекта и спортни зали, които се употребяват интензивно за спортни цели и комерсиална активност, находящи се на територията на поземлени парцели, благосъстоятелност на министерството до стадион " Септември ", за които не са открити подписани контракти за наем с ММС, надлежно липсват финансови приходи в министерството, а в това време постройките генерират разноски за локални налози, такси боклук и защита.

- Закрита лекоатлетическа писта;

- Зала за баскетбол и съблекални;

- Зала за волейбол и съблекални;

- Зала за бокс и съблекални;

- Двор, употребен за заплатен авто паркинг и сграда за ресторант, находящи се в аграрен парцел, благосъстоятелност на ММС;

- 4 броя тенис кортове с питейно заведение - рецепция.

- Картинг писта зад футболния стадион, находяща се в аграрен парцел с идентификатор 68134.1107.343, благосъстоятелност на ММС.

- Автосервизи, ситуирани във краткотрайни железни халета построени нелегално върху парцел, който е благосъстоятелност на ММС.

Имотите са трансферирани на ММС с решения на Министерски съвет през 2019 година и през 2020 година - надлежно РМС № 364/21.06.2019 година и РМС № 620/02.09.2020 година

На 10.05.2022 година е издадена заповед от зам.-министър инж. Владимир Харизанов за осъществяване на инспекция от длъжностни лица на ММС на събитията по отношение на владеенето на парцелите, постройките и оборудванията, находящи се на територията на състезателен комплекс Семеен кодекс " Септември " в кв. Красна поляна.

Създадената комисия установи, че за наличните 4 броя открити кортове няма строителни бумаги, което все още ги прави противозаконни. Освен това те са отдавани чартърен от съдружие, което няма никакви права да ги отдава. За тенис кортовете и картинг пистата е отправяно и категорично питане до ДНСК, регионален шеф и Столична община - регион " Краснa поляна " за съществуване на строителни бумаги, само че в получените отговори се декларира, че такива не са открити.

За обектите, изброени нагоре, са осъществявани заплащания от ползвателите към ПФК " Септември " АД и съдружие " Спортно сдружение Септември " без да са предоставени такива права от страна на ММС.

На 30.06.2022 година са направени 3 броя нотариални предложения със период за освобождение на употребените непозволено държавни парцели със стопанска цел.

Поканите са изпратени надлежно:

- до ползвателите на комплекс от автосервизи;

- до ползвателите на картинг писта;

- до ползвателите на 4 броя тенис кортове с питейно заведение и рецепция - " Сдружение тенис клуб Септември 06 ".

След освобождение на горепосочените парцели и връщане на владението на ММС, за тяхното прилагане ще бъдат открити тръжни процедури, като след приключването им със спечелилите претенденти ще бъдат подписани контракти за прилагане на спортните обекти.

В тази връзка за тенис кортовете и за постройките към този момент има направени оценки от лицензиран оценител на парцели. За картинг пистата оценката е предоставена и се изготвя сега. До подписване на контракти с бъдещите ползватели на тенис кортовете същите ще бъдат охранявани от охранителната компания, осъществяваща защитата на целия състезателен комплекс " Септември. До присъединяване в тръжната процедура ще бъдат позволени всички лица, отговарящи на нужните условия, в това число и ползвателите към сегашния миг

Със Заповед № РД-09-567 от 17.06.2022г. на министъра на младежта и спорта са предоставени за БЕЗВЪЗМЕЗДНО прилагане за подготвителна и спортна активност на спортни клубове за период от 1 (една) година надлежно: зала за баскетбол, зала за волейбол, зала за бокс и лекоатлетическа писта.

Залите се употребяват за тренировки от деца и юноша и са предоставени по изцяло законова процедура, откакто е подадено стимулирано искане от клубовете ползватели.

Незаконното притежание на парцелите държавна благосъстоятелност и реализирането на големи доходи на тенис клуба е ставало в сговор сред,,наемател " (Сдружение тенис клуб Септември 06) и,,наемодател " (Сдружение състезателен клуб Септември).

Облагодетелстването е от и в интерес на частни лица и извънредно в ущърб на страната. Опитите на нарушителите да се скрият зад лицата на децата, трениращи на тенис кортовете, няма да ги избави от използването на закона.

От клуба пък сътвориха петиция за удължаването на опцията за потребление на кортовете най-малко до края на сезона.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР