Преди 2 десетилетия Никил Камат е малко момче, толкова запалено

...
Преди 2 десетилетия Никил Камат е малко момче, толкова запалено
Коментари Харесай

Бившият шахматист, напуснал училище на 14 години, който днес е най-младият милиардер на Индия

Преди 2 десетилетия Никил Камат е малко момче, толкоз запалено по шах, че напуща учебно заведение на 14 години, с цел да може да го трансформира в своя специалност. Именно логическата игра се оказва решаваща, с цел да се трансформира му помогне да сътвори платформа, която да го трансформира в най-младия милиардер в Индия към днешна дата.

" Шахът те учи по какъв начин да работите в една в система, само че все пак разрешава да пробвате да бъдете изобретателни в нея ", споделя той пред CNBC.

Днес 34-годишният Камат е съосновател и капиталов управител в Zerodha - най-големият брокер за търговия с активи в родината му и индийската версия на Robinhood. Около 15% от търговията в страната минава през основаната от него платформа.

Но по какъв начин стига той от шаха до търговията с акции?

Няколко години откакто напуща учебно заведение Никил Камат схваща, че няма да успее да построи кариера като професионален шахматист. Без тапия за приключено обучение той знае, че няма по какъв начин да го наемат на работа. И тогава взема решение, че ще би трябвало да откри различен метод да изкарва пари.

Когато е на 17 години той пробва да търгува с акции въодушевен от по-големия си брат Нитин, който му демонстрира тънкостите. Скоро по-късно двамата стартират да влагат пари на фамилията си и на свои другари, само че си дават сметка, че системата е прекомерно комплицирана.

" Проблемът тогава, приказвам преди към 11 или 12 години, бяха високите разноски. Таксите на брокерите бяха извънредно високи в Индия ", изяснява той и добавя: " За човек, който се занимава с търговия, имаше доста бариери, които трябваше да премине, с цел да стане в действителност печеливш ".

Така двамата родени в Бангалор братя вземат решение да употребяват спестяванията си, с цел да изградят елементарна и налична платформа за дребните вложители.

Скоро по-късно през 2010 година се ражда Zerodha. Десетилетие по-късно бизнесът им пораства с рекордни темпове даже през тежката 2020 година. При блокирането на Индия компанията съумява да удвои записаните си консуматори до над 4 милиона души. Годината се оказва сполучлива и за братята в различен аспект - през октомври братята влизат в листата на Forbes с най-богатите хора в Индия с общо благосъстояние от 1,55 милиарда $. А Никил е най-младият милиардер в страната на единствено 34 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР