Преди 16 години - на 27 декември 2003 г. петима

...
Преди 16 години - на 27 декември 2003 г. петима
Коментари Харесай

16 г. от кървавия атентат срещу българската база в Кербала

Преди 16 години - на 27 декември 2003 година петима български военнослужещи изгубиха живота си при атентат с камион бомба против база " Индия " в иракския град Кербала, а десетки бяха ранени.

При терористичната офанзива починаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

Какво се случи?

По обед, два поста в региона са алармирали за очевидна опасност за гибелен атентат с камион-бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са разкрили пукотевица по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са премахнати, камионът-цистерна е продалжил да се движи към постройката.

Вероятно цистерната е била взривена отдалечено, като минута преди гърмежа базата е била обстреляна в допълнение с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на гърмежа и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и съвсем всички стени от северната страна на " Индия " .

След към 10 минути е осъществен сходен атентат и в центъра на Кербала - директно пред постройката на кметството и наоколо до постройката на локалната полиция. Петнадесет минути по-късно е осъществен атентат и против Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР