Преди 15-и септември има недостиг на учители по математика, информационни

...
Преди 15-и септември има недостиг на учители по математика, информационни
Коментари Харесай

Преди 15-и септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии и английски език

Преди 15-и септември има дефицит на учители по математика, осведомителни технологии и британски език. И това, макар че се усилва ползата към учителските специалност, а заплатите за млад учител стават близо 1 500 лв..

Броени дни преди началото на образователната година в селскостопанската гимназия в Долни Чифлик търсят учители по български, съветски език, математика, физика, кулинарни техники и технологии и туризъм.

" И по общообразователните предмети към този момент има дефицит на фрагменти и в професионалното направление. За кулинарна техника въобще няма претендент, за туризма има, само че те по скоро са от шуменския университет. Нямат го този опит - професионален ", сподели Вълко Вълков - шеф на ПГСС " Иван Мичурин ", Долни Чифлик.

Министерството на образованието приготвя учители, които при нужда могат да стартират работа в системата. За 3 години по националната стратегия са подготвени над 900 души.

" За нас е по-важно да осигурим квалифицирани учители в дребните обитаеми места, където може да има едно оповестено свободно работно място, само че това да бъде значимо ", съобщи Полина Фетвова - шеф на отдел `Квалификация и кариерно развиване ", MOН.

Заради понижения преди години банкет на студенти по физика и математика в този момент в страната има дефицит на учители по тези предмети.

" От 4 години се усетиха, че би трябвало да усилят проект приема, само че пък няма претенденти заради това, че тези ннауки са доста сложни ", изясни Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители, КНСБ.

Трудно се намират и учители по осведомителни технологии. За позицията в столичното 15-о учебно заведение кандидатствали към 10 души, част то тях нямали право да преподават.

" Те си намират работни места в други компании и за учители по мъчно се намират тъкмо такива експерти ", сподели Ваня Минева - шеф на 15 СУ " Адам Мицкевич ".

Проблем има и с учителите по британски език. Валиана Наджи до скоро е преподавала в езикова школа, само че от 15-и септември ще учи на британски език учениците от 15 -то учебно заведение.

" Възнаграждението в учебно заведение съпоставено с школата е доста по-добро. Защото в школата нямаш толкоз свободно време за себе си ", сподели Валиана Наджи - преподавател по британски език 15 СУ " Адам Мицкевич ".

Най-много учители се търсят в София, само че и ползата към свободните места в столичните учебни заведения е максимален.

Репортери: Альоша Шаламанов, Даниела Цекова
Оператори: Матрин Костов, Реджеб Шабанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР