Преди 15 години учените откриха нов вид смъртоносни гъбички, устойчиви

...
Преди 15 години учените откриха нов вид смъртоносни гъбички, устойчиви
Коментари Харесай

Открити в ушния канал на 70-годишен пациент: Най-опасните гъбички за хората

Преди 15 години учените откриха нов тип смъртоносни гъбички, устойчиви на медикаменти: Candida auris. Сега тя се счита за един от най-опасните гъбични патогени на Земята.

(Във видеото може да научите повече за: Опасни гъбички се популяризират щом температурите се вдигнат)

В този фрагмент от книгата " Какво ще стане, в случай че гъбичките победят? " (Университетско издателство " Джон Хопкинс ", 2024 г.), създателят Артуро Касадевал преглежда появяването на тази смъртоносна гъба, която може да е първата, появила се вследствие на климатичните промени. 

През 2009 година лекари от болница в Япония разгласяват публикация, в която разпознават нов тип гъбички, открити във външния ушен канал на 70-годишен пациент. Те я нарекоха Candida auris, като auris е латинската дума за ухо. 

Първоначално не беше ясно до каква степен някой би трябвало да се тормози от това ново изобретение, в случай че въобще го прави. Всяка година се оповестява за доста нови типове гъбички при пациенти, само че преобладаващата част от тях се оказват единични случаи, нищо, поради което си коства да се паникьосваме. 

За известно време C. auris не се появяваше, оставайки непозната дрожди в множеството елементи на планетата - до момента в който не беше открита при приети в болница пациенти във всички краища на света, почти едновременно. Поразително е, че сред 2012 година и 2015 година лекари в Южна Африка, Венецуела и на Индийския субконтинент оповестяват по едно и също време за лекуване на тежко заболели пациенти , които се оказали инфектирани с C. auris (не забравяйте, че няколко години по-рано никой не беше чувал за този гъбичен вид). 

Без да имат контакт или общи черти между тях, тези случаи на C. auris са се появили без значение един от различен на три разнообразни континента, като всяка гъбичка е била генетично друга от останалите. 

Това значи, че нормалният обвинен за разпространяването на гъбичките - нашият глобализиран свят - не е бил в деяние тук. Имало е нещо ново. Бързо стана ясно, че тази гъбичка е удивително устойчива на лекуване. Повече от един на всеки трима пациенти с инвазивни инфекции с C. auris в кръвта умира. В лечебни заведения, където това инвазивно гъбично заболяване не е съществувало, в този момент то е било забележителна причина за гибел. 

И до през днешния ден C. auris остава най-вече устойчив към противогъбичните средства, с които разполагаме, тъй че откакто пациентите (и болниците) се заразят, е съвсем невероятно да се отърват от него. Обикновено лекарите диагностицират гъбичните инфекции, откакто са изключили други източници, да вземем за пример когато приет в болница пациент има температура, която не изчезва след лекуване с антибиотици. Кръвните проби евентуално ще покажат висок брой бели кръвни кафези, което е различен симптом за зараза, само че лекарите постоянно не могат да дефинират какъв вид микроби нанасят вредите - или пък не знаят по какъв начин да ги лекуват. 

Симптомите варират според от типа на гъбичките. Cryptococcus neoformans нормално визира мозъка и предизвиква извънредно главоболие. Aspergillus нормално нападна белите дробове, което значи, че пациентите ще кашлят, ще се задъхват и на рентгеновата фотография на гръдния панер ще се види нещо сходно на пневмония. 

Причиняващите болести гъбички могат да бъдат вдишани или да попаднат в кръвта посредством порязвания и рани ; инфекциите могат да се разпространят в болничното заведение посредством неприятно поддържани интравенозни линии и катетри. Най-често общите признаци са нараснала температура, изнемощялост или просто не се чувствате добре. В лечебните заведения, в които е открита C. auris, тя се популяризира основно измежду имунокомпрометирани пациенти - макар че предаването от човек на човек е рядко качество за инвазивна гъбичка. 

В рамките на едно десетилетие след идентифицирането му C. auris убива хора в 40 страни на шест континента. Не разполагаме с точни данни, защото доста от случаите не се оповестяват или не се разпознават, само че сигурно цифрата е в хиляди. Само в Съединени американски щати през 2022 година са доказани повече от 2 000 инфекции в 27 щата и окръг Колумбия, а Мисисипи оповестява за първите случаи (и смъртни случаи) на C. auris при започване на 2023 г. 

Петнадесет години след откриването на гъбичката Световната здравна организация към този момент смята C. auris за една от най-критично нездравословните гъбички за хората. Според изследване на CDC от 2023 година, оповестено в Annals of Internal Medicine, процентното нарастване на клиничните случаи на C. auris в Съединени американски щати нараства всяка година - от 44% нарастване през 2019 година до " трагично " 95% нарастване през 2021 година

Друга притеснителна наклонност: Броят на инфекциите с C. auris, за които е открито, че са резистентни към противогъбични средства, през 2021 година е към три пъти по-голям, в сравнение с през всяка от предходните две години. Както означават създателите, " скринингът не се организира еднообразно в Съединените щати, тъй че същинската тежест на случаите на C. auris може да бъде подценена ". 

Походът на резистентните към медикаменти C. auris явно не се забавя. Ако не друго, той бързо се форсира. Как по този начин внезапно се появява гъбичка, толкоз смъртоносна за хората с отслабен имунитет? И за какво убива хора, откакто преди този момент в никакъв случай не е разболявала? Откъде е пристигнала? Това е по едно и също време мистериозно и обезпокоително.

След откриването на C. auris екипи от откриватели се върнаха обратно и изследваха остарели проби от гъбички. Те открили, че гъбичката евентуално съществува под някаква форма от края на 90-те години на предишния век, само че не разкрили никакви следи от C. auris преди този момент и никакви доказателства, че в миналото преди този момент е убивала някого. 

Разбира се, C. auris не се е появила на Земята през последните 30 години от нищото. Тази антична форма на живот сигурно е живяла в околната среда доста преди този момент, за което свидетелства фактът, че досега на идентифицирането ѝ тя е еволюирала в няколко разнообразни варианта. И въпреки всичко тя е била невидима за хората. Тъй като C. auris не е бил считан за медицински важен до 21-ви век, никой не го е търсил.

Нямаше потребност. Докато не се появи. " Знаем, че новите типове не се появяват просто по този начин ", споделя Шон Локхарт, откривател от CDC, пред JAMA през 2022 година " Просто не сме разбрали къде се е криел, преди да стартира да се появява в лечебните заведения по света. Има доста спекулации. " Най-доброто съмнение на Локхарт е, че C. auris безшумно е съжителствал с хората в ушния канал - до момента в който не е нараснал звука. Телесната температура може би дълго време ни е предпазвала от гъбичките, само че бързо ще научим, че C. auris е друг. За разлика от множеството си братовчеди гъбичките могат да се развиват при температури до 42 градуса по Целзий (107,6 градуса по Фаренхайт). 

Именно това я прави толкоз смъртоносна за някои хора с отслабена имунна система. На някакво равнище не сме оценили защитната роля на температурата при гъбичните инфекции, тъй като множеството вирусни и бактериални болести, които понастоящем поразяват животните и хората, нормално са добити от други топли гостоприемници - което значи, че те към този момент са приспособени към температурата на бозайниците и могат да бъдат предадени относително елементарно. Например, ние хващаме грип, COVID-19, туберкулоза и други от други хора (а може би и от други бозайници), а тези микроби са привикнали да се развъждат при нашите по-високи телесни температури. 

Но нещата се трансформират, когато се концентрирайте върху микробите, добити от околната среда, по-специално гъбичките. Макар че доста гъбички към момента не могат да оцелеят при естествена човешка температура, някои могат и го вършат. В публикация от 2010 година, оповестена в списание mBio, микробиологът Моника Гарсия-Солаче и аз прогнозирахме, че ще се появи опасност от гъбички като C. auris, макар че към момента не знаехме името ѝ. 

" Глобалното стопляне може да има забележителен резултат върху популациите на гъбичките ", пишем ние. " Първо, по-топлият климат би могъл да промени разпределението на топлоустойчивите и сензитивните типове, като облагодетелства тези, които са по-термоустойчиви, и като сътвори условия за разпространяване на повече гъбички от околната среда и за по-близък контакт с човешкото население. Второ, при мощен селективен напън може да се усили разпространяването на типовете, приспособени към топлоустойчивост. "

Предупредихме, че въпросът не е дали гъбите ще се приспособяват към задоволително високи температури, с цел да застрашат хората, а по кое време.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР