Преди 15 години у нас е създаден Регистър за донори

...
Преди 15 години у нас е създаден Регистър за донори
Коментари Харесай

Дари живот: Търсят се донори на стволови клетки

Преди 15 години у нас е основан Регистър за донори на костен мозък и. По този метод стана допустимо осъществяването на трансплантации, когато в фамилията на болния няма съчетаем донор. Заради незадоволителния брой на донорите обаче са осъществени единствено 260 такива трансплантации у нас, оповестява Българска национална телевизия.
Националната телевизия споделя историята на Димитър. Едва на 23 години той се сблъсква с тежка диагноза – остра лимфобластна левкемия. Младият мъж изкарва 56 седмици на химиотерапия. " Самата химиотерапия поддържа организма, поддържа, само че в някакъв миг самият организъм не е предразположен на лекуването и не го приема и финалът е гибел ", сподели Димитър Михайлов.
 Добри резултати в пробно лекуване на COVID-19 със стволови кафези Добри резултати в пробно лекуване на COVID-19 със стволови кафези
Шестима пациенти в Израел с тежка форма на COVID-19 са посочили усъвършенстване на имунната система след пробно лекуване със стволов...
Имало е една опция да бъде избавен - трансплантация на стволови кафези. Никой в фамилията му не бил съчетаем. И се наложило да чака месеци наред. " Като няма донори по какъв начин да ви кажа – хората умират, имаше значително случаи ", споделя Димитър Михайлов. Желаещите да станат донори у нас са малко. А даряването на стволови кафези не крие опасности за донора и доста прилича нормално взимане на кръв от вената. Вземане на клетките се извърша единствено в случай че има съчетаем пациент.
Биологът към Българския указател на донори на стволови кафези в Александровска болница Цветелин Луканов споделя, че това е безусловно казано генетичната информация, която е нужна, с цел да може на база на нея да се откри съответния донор, подобаващ за пациента. Търси се както в българския, по този начин и в международния указател. И все пак в една трета от случаите не откриват съгласуемост. “Именно заради това е значимо повече хора да вземат участие в регистрите, тъй като сигурно за всеки един пациент някъде има съчетаем донор, просто той още не се е записал в регистрите и надлежно ние не го знаем “, споделя Луканов. 
Съвместим донор за Димитър се намерил. Дори се срещнали онлайн. " Марко се споделя, от Германия. И той като мен обича да върви по планините ", споделя Димитър Михайлов. 6 години по-късно Димитър е жив и се усеща добре. От предходната година даже взе участие в маратони - с цел да въодушеви евентуалните донори. Разбрал е, че значимото е да успееш да завършиш надпреварата. А от време на време, с цел да получиш този късмет, някой би трябвало да ти подаде ръка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР