Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима

...
Преди 15 години - на 27 декември 2003 г. петима
Коментари Харесай

15 г. от кървавия атентат срещу българската база в Кербала

Преди 15 години - на 27 декември 2003 година петима български военнослужещи изгубиха живота си при атентат с камион бомба против база " Индия " в иракския град Кербала, а десетки са ранени.

При терористичната офанзива починаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

68-ма бригада " Специални сили " в Пловдив ще уважи паметта на сътрудниците си, починали при атентата. Днес военнослужещите ще вземат участие в поклонението с боен обред и ще участват на панихида за офицерски претендент Антон Петров в Русе, а на следващия ден - на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград. Слово за починалите ще произнесе командирът на бригадата ген. Явор Матеев. С боен обред ще бъде почетена паметта и на майор Георги Качорин от 61-ва Стрямска механизирана бригада, който е заровен в Казанлък.

В Карлово е проведено поклонение пред паметника на починалите в битката против международния тероризъм.

Какво се случи?

Изправени сме пред съперник, за който няма полезности, съобщи в онази вечер на изключителна конференция в МО тогавашният заместник-министър на защитата Илко Димитров. За страдание това, което не искахме да се случи, се случи, макар всички взети ограничения, добави той.

Началникът на Генералния щаб на Българската войска ген. Никола Колев сподели тогава, че няколко пъти през последните седмици е споделял с сътрудниците си терзание от настъпилото успокоение в Кербала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР