Преди 146 години на 4 януари руските освободителни войски под

...
Преди 146 години на 4 януари руските освободителни войски под
Коментари Харесай

Навършват се 146 години от Освобождението на София от турско робство

Преди 146 години на 4 януари съветските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София.

Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 година, по предложение на поданици на София тогавашната градска администрация приема решение всяка година 4 януари по нов жанр да се отбелязва тържествено. Този ден по остарял жанр тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните.

След доста извършени борби, в нощта против 4 януари огромна част от турските войски напущат София, макар численото си предимство. Това е моментът, в който съветските полкове вземат решение да нападат. Превземат конака и смъкват турското знаме.

Операцията по завладяването на града е по заповед на император Александър II, тъй като София се явява извънредно значима стратегическа точка за по-нататъшно нахлуване на съветските войски в Тракия и главен пункт за доставяне на турската войска с муниции и снабдяване. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби.

Преди 145 години на този ден военачалник Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той завладява София, нанася последно проваляне на Сюлейман паша при Пловдив и завладява Одрин, с което на практика е комплициран завършек на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР