Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е

...
Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е
Коментари Харесай

Румен Радев: Преди 141 г. възкръсва България

" Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго изпитание и доста жертви . Паисий ни напомни кои сме и от кое място идваме. Борците за църковна самостоятелност възродиха християнската ни религия, възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички нации ще живеят под едни закони ".

Това съобщи президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на площад " Народно заседание " в София за 141-та годишнина от Освобождението на България от турско иго .

" Бенковски и априлци отвориха съдбовна рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към Нова България, увенчан с неувяхваща популярност от героизма на българските опълченци ", сподели президентът.

Радев е уверен, че достойният български народ вечно ще пази паметта за всички, отдали живота си за свободата на България .
 Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота
Караянчева: Почитаме българите, за които свободата е била по-ценна от живота

Политици, военни, дипломати означиха на Шипка 141 година Освобождение

По думите на президента мнозина са внушавали, че глобализацията ще изтрие границата и че глобализираният човек ще надрасне условностите над предишното - историята, паметта, езикът и националната си просвета. Днес политиката взема реванш над тази илюзия и по тази причина дни като днешния са мотив за респект, само че и мотив за единство към историческата истина, посочи Радев.

Държавният глава подчертава, че свободата на страната ни идва на щиковете на армията на царя-освободител Александър II .

" През годините и най-много в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе обезпечаван съгласно политическата обстановка на момента, само че вестниците и хрониките от онази ера са съхранили загатна за тази национална война , за възторга в Москва и Санкт Петербург при оповестяване на манифеста ", акцентира Радев.
 С 300-метров трибагреник старозагорци уважиха Трети март
С 300-метров трибагреник старозагорци уважиха Трети март

В цяла България отбелязахме 141 година от Освобождението си от турско иго

Президентът означи, че паметен остава споменът за петимата синове на императора, воювали в настоящата войска и този за безименните съветски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново .

За нашата независимост падат доста румънци, финладнци, украинци, както и доста доблестни воини от всички народници в съветската императорска войска, чиито героизъм през днешния ден почитаме, напомни президентът.

В словото си президентът Румен Радев цитира съветския историк Николай Епанчик, офицер в освободителната войска . Според него великият и християнският народ не може да е егоист, а той е задължен да бъде алтруист, другояче не е нито християнски, нито популярен.

" Българите не се разделят по религия и генезис, нито по ранг и благосъстояние, а дружно се борят за високи цели, за независимост и правдивост, които в никакъв случай не се дават безплатно. Всяко потомство единствено би трябвало да отстои. Вечна памет за героите! Да живее България ! ", приключи словото си президентът Румен Радев.

В церемонията участваха още представителните роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знамето на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, 15-ти пехотен Морски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 25-ти Драгомански полк, 6-ти пехотен Търновски полк и Знаме на 30-ти Черноморски полк.

По-рано през днешния ден на публична гала пред паметника на Незнайния боец бе повдигнат българския трибагреник. В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " имаше Архиерейска Света литургия за Националния празник на България и за Неделя месопустна. След литургията патриарх Неофит отслужи и молебен за Националния празник .
 Борисов убеждава за 3 март: Българската дума освен се чува, само че се търси и цени
Борисов убеждава за 3 март: Българската дума освен се чува, само че се търси и цени

" Няма по какъв начин да не се усещаме горди с постигнатото от всички нас "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР