"Преди 140 години на това място се решава изходът на

...
"Преди 140 години на това място се решава изходът на
Коментари Харесай

Радев на Шипка: Опълченците показаха как трябва да служим на България


"Преди 140 години на това място се взема решение изходът на Руско-турската война и ориста на България. Оттогава всяка година, генерации наред, хиляди българи изкачват върха, с цел да се поклонят пред тези, на които изискуем свободата си. " Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, във връзка 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 година

"Миналият август започнах своята акция отсам, от това свято за всички нас място. Защото смятам, че опълченците по решителен метод демонстрираха какво е да служиш със мъжество и всеотдайност на българската идея ", уточни Румен Радев. Президентът прикани българите да се управляват от техния образец, въпреки че времената са други. "Новите времена носят нови морални тествания. Днес, ние с вас още веднъж сме тук, с цел да се преклоним пред тези храбреци, които с анонимния си героизъм отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската независимост ", акцентира президентът.

Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на починалите български опълченци и бойци от съветската войска отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото стълкновение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално сдружение "Традиция ", а командирът на сдружението подари сабя на българския държавен глава.

По-рано президентът Румен Радев се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия. Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и "защото с наличието си и с всяка своя крачка удостоверяват неразривната връзка на нашия народ с нашата история ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР