Преди 13 години започва партньорството между Дънди Прешъс Металс и

...
Преди 13 години започва партньорството между Дънди Прешъс Металс и
Коментари Харесай

Минна компания подкрепя археологията

Преди 13 години стартира партньорството сред " Дънди Прешъс Металс " и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Компанията финансира, а учени изследват Ада тепе край Крумовград. Открит е най-старият златодобивен рудник в Европа. Намерените скъпи находки бяха показани на изложения в София и Виена

В края на март 2018 година авторитетното издание The Art Newspaper разгласи изложбата на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките " Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа " за най-посещаваната галерия на антична тема през 2017 година Своя дебют изложбата направи на 7 март 2017 година в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена, където бе отворена за гости до 25 юни 2017 година За малко над три месеца тя е привлякла 213 553 гости, т.е. 2241 индивида дневно.

Нямаше да можем да четем тази история, в случай че през 2005 година не беше почнала подготовка за създаването на първия през последните 40 години златен рудник - Ада тепе в Крумовград. Разрешителният режим планува осъществяване на избавителни археологически изследвания като единствено една от поредицата стъпки в процеса по издаване на разрешителни за активността.

Именно на този стадий отговорността и разбирането на " Дънди Прешъс Металс " за стабилно развиване и шерване на изгодите с общността се оказва решаващо и се ражда концепцията за галерия. Възможността да се води разговор и да се чуват положителните рекомендации дава резултат, който прераства в дългогодишно партньорство сред компанията и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Резултатите от това са две изложения - във Виена (2017) и в София (2017-2018), които демонстрират културно-историческото благосъстояние на страната от интервала на бронзовата ера. Издаден бе и първокласен азбучник " Злато и бронз. Метали, технологии и контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата ера ", 2018 година

Идеята за изложбите води своето начало от избавителните изследвания на хълма Ада тепе до Крумовград. Проучванията се водят в границите на план за създаване на открит рудник за златоносни руди " Ада тепе " от 2001 година " Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД, сдружението, което създава първия за последните 40 години рудник в България, се отнася с огромно внимание към откритията и спомага отговорно за образуването на база с научни резултати, които хвърлят светлина както към предишното на минното дело и металургията в района, по този начин и към стопанската система и публичния живот в тази част от света през последните над 7000 години. С неизменност и поредност минното сдружение и Националният археологически институт с музей към Българска академия на науките съумяват да покажат публичната значителност на избавената информация и да допринесат за известността на Ада тепе, Крумовград и България в международен мащаб. Към днешна дата това е най-голямата частна инвестиция в изследване на археологически обект на територията на Република България.

Историята на археологическите изследвания на Ада тепе води началото си още от 2001 година, когато на върха се изследва малко тракийско светилище. През 2005 година стартират първите изследвания на следите от остарял златодобив, откривани по скатовете на върха. От 2010 година са огромните избавителни изследвания на останките от остарялата златна мина и съпътствалото я човешко обитаване. Открити са над 17 тона керамика и няколко скъпи експоната бяха предадени на Регионалния исторически музей - Кърджали.

През цялото време " Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД, дъщерно сдружение на " Дънди Прешъс Металс Инк. ", Канада, финансира и поддържа археологическите изследвания. Резултатите от това партньорство демонстрират, че златодобив на върха е имало още в средата на второто хилядолетие пр.Хр. - времето на Микена и на Троя, а Ада тепе е най-древният златодобивен рудник в Европа.

Осигурявайки финансирането на избавителните археологически изследвания на Ада тепе, " Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД спомага за запазване на значими обстоятелства за културно-историческото завещание на страната ни. Множеството събрани до момента данни демонстрират какъв брой тясно свързани с историята на нашите земи са рударството и металургията. Партньорството сред " Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките демонстрира пътищата, по които минен бизнес и просвета могат да вървят дружно и да си сътрудничат.

Благодарение на взаимната работа на минното сдружение, институциите, призвани да опазват културното завещание, и локалната власт се получават позитивни резултати, от които изгода имат огромен брой заинтригувани страни, в това число науката. А работата се прави с оптималната социална и професионална отговорност и съблюдаване на най-високи стандарти.

За България планът " Ада тепе " е водещ и реформаторски в реализирането на изследвания в региона на минната археология и в тяхното социализиране и разпространение.

Изброени в резюме, изгодите са:

- Съществен принос за развиването на актуалната българска археологическа просвета, в това число развиване на новаторско за нашата страна направление - минната археология.

- Съществен принос за построяването в български условия на експерти, способени в съвременно интердисциплинарно научно направление.

- Популяризиране на България с реформаторски планове в областта на опазването и съхраняването на културно-исторически полезности в естетика с произвеждане.

- Популяризиране работата на българските експерти и насърчаване на българската просвета и в интернационален проект.

Днес с помощта на разбирането за виновен рандеман и актуалното развиване на технологиите имаме опция да надникнем в предишното и да го споделим надалеч оттатък границите на Крумовград и страната.

Текстът е оповестен в сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР