Преди 120 години на днешната дата се ражда големият френски

...
Преди 120 години на днешната дата се ражда големият френски
Коментари Харесай

120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Преди 120 години на днешната дата се ражда огромният френски публицист Антоан дьо Сент-Екзюпери, който ни е оставил няколко творби, само че най-известното без подозрение е “Малкият принц”. Книгата е преведена на над 300 езика и може да бъде открита съвсем на всички места по света.
Любовно писмо и рисунки на Малкия принц бяха продадени за над 240 хиляди евро (СНИМКИ) Това беше най-скъпият продукт на търга на „ Аркюриал ”
Той стартира литературната си кариера когато е на 26 години с новелата “Авиаторът”, оповестена във френско литературно списание. Първият си разказ издава когато е на 29 години.

Младият Екзюпери се записва в армията през 1921 година и там получава първите си уроци по хвърчене и се възпламенява буйно по авиацията. След войната си изкарва прехраната като пилотира пощенски аероплан, по тази причина не е изненадващо, че първият му разказ се назовава “Южна поща”, а тематиката за авиацията участва във всичките му творби.

На 31 юли 1944 година французинът изчезва при полет, някъде сред Корсика и френската Ривиера, над Средиземно море. За гибелта му има няколко версии, само че никоя не се удостоверява изцяло. Единственото несъмнено са откритите остатъци от изтребителя-разузнавач на популярния френски публицист през април 2004 година край Марсилия. Това не е първата злополука на летеца. 9 години по-рано той е претърпял друга, която му дава концепцията, трансформирала го в едно от най-големите имена в литературата.
Дават първите награди " Малкият принц " За съдействалите за по-добрия живот на децата с аутизъм у нас
На 30 декември 1935 година Екзюпери претърпява самолетна злополука в пустинята на Либия. Писателят и навигаторът му оцеляват след злополуката, само че животът им е подложен на нова заплаха - двамата би трябвало да прекосят пустинята и се оказват на крачка от гибелта от дехидратация. В продължение на три дни двамата мъже се лутат из пустинята и стартират да получават ярки халюцинации поради дехидратацията. Двамата са съвсем мъртви, когато на третия ден бедуин намира телата им и ги избавя. Това прекарване дава две хрумвания за книги на Екзюпери - едната е за романа “Вятър, пясък и звезди”, който получава доста литературни премия, а другата е за новелата “Малкият принц”, която се трансформира в една от най-обичаните детски книги на всички времена.

В “Малкият принц” става дума за летец, който катастрофира посред пустинята и се среща с малко момче от друга планета. Момчето му споделя прекарванията си, до момента в който мъжът се пробва да поправи самолета.

На уеб страницата LadyZone.bg може да прочетете няколко незабравими цитата от " Малкият принц ":
120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери и 30 незабравими цитата от “Малкият принц ” Освен публицист, Екзюпери е летец, който изчезва по време на полет
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР