Преди 120 години, на 1 януари 1901 г. тръгват първите

...
Преди 120 години, на 1 януари 1901 г. тръгват първите
Коментари Харесай

Експерт: Работещите трамваи се унищожават за сметка на метрото

Преди 120 години, на 1 януари 1901 година потеглят първите трамваи в София. Тогава 25 мотриси са доставени от концесионера за потребностите на градския превоз. С течение на годините се трансформира както собствеността на трамваите, по този начин и самите те. В самото начало 25 мотриси са обслужвали 68 000 души население, в следствие те нарастват, както и популацията, само че не съразмерно. Сега имаме към 150 трамвайни състава, а популацията на града 1,5 млн. Това сподели в изявление за БГНЕС инж. Цанко Симеонов от Сдружение „ и инфраструктура “, който разяснява предишното, сегашното и бъдещето на трамвайния превоз в София.
„ За страдание, това, което се случва като развиване не може да го окачествим като съвършеното. Макар трамваите към момента да съществуват и да се движат по софийските улици, те нямат тази роля каквато са имали едно време. Днес тематиката е метро, само че какво печелим от него, откакто на 1,5 млн. души население имаме 72 млн. превозени пасажери. Град като Дрезден, с 500 000 души население, без метро, напълно с трамваи и рейсове транспортира 140 млн. пасажери “, показва и съпоставя Симеонов.
 Няма от къде да си купиш билет за градския? Твой проблем! Няма от къде да си купиш билет за градския? Твой проблем!
Спорове за продажбата на билети, контрольорите и градския превоз в изискванията на пандемията се развихрят в обществените мрежи към този момент няк...
Той подчертава и на цената, която Столичната община заплаща за км. пробег на метрото и трамваите.
„ Столичната община заплаща към 13-14 лева на км за придвижване на метрото и 6 лева./км. за трамваите. Тези 13-14 лева на км. за метрото са към 6-7 евро, за доста по-малко се движат в Дрезден трамваите и транспортират доста повече хора. Ние тук се стремим да построим нещо, което е безусловно неефективно и да разрушим нещо, което работи и най-после да кажем свършихме доста работа, само че такава, от която няма резултат “, разяснява Симеонов.
От думите му излиза наяве, че още на втората година, след стартирането на първите линии в употреба е имало промени, а през последните 15-20 години в София са закрити сред 15-20 км. релси. „ Като почнем от 2-ката, в следствие биват закрити трасетата по бул. „ Витоша “, трасето по „ Арсеналски “. Всички тези линии не бяха заместени съответно. Тяхното унищожаване не беше въз основата на изследвания, а въз основата на политически решения “, безапелационен е той и недоумява по какъв начин е допустимо към момента да има региони в града, до които да не стига градски превоз. Като образец незабавно дава „ Тодор Каблешков “, по който още в проекта Мусман е заложено да има трамвай, само че до през днешния ден това още не е осъществено.
Инж. Симеонов показва още, че през днешния ден най-натоварените линии в града са 5, 7 и 22. И макар, че общината стартира да купува нископодови трамваи, то няма резултат от тях, тъй като хората с увреждания не могат да стигнат до спирките им или липсва съответен преход от перона на спирката към трамвая, както е по бул. „ България “.
Според него е неотложно по линия като 5-цата да се движат дълги трамваи с дължина сред 40 и 60 м, с цел да може услугата да отговори на потребностите на пасажерите и да може в този период на придвижване да транспортира количеството пасажери.
 Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лв. Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лв.
Договорът за още неработещата интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския превоз на Стол...
„ Политиките и дейностите на общината са безредни и по-скоро популистки, в сравнение с да се цели сложно усъвършенстване. Трамваите нямат преференция на светофарите и по тази причина по линия 7 да вземем за пример не могат да се пуснат спомагателни коли. Сега се приказва за закупуване на нови трамваи, само че на дребни трамваи. Това значи, че към момента не сме си извлекли поуките. Пътникопотокът нараства, с помощта на това, че имаме нови транспортни средства. Ние вместо да насърчим увеличението му посредством закупуване на по-големи, по-дълги трамваи, които да имат по-голяма пътниковместимост, тъй като сегашните имат стеснен потенциал, и не можем да съкратим интервала до 3 мин., ние планираме да купим дребни транспортни средства. Трябва да купим по-дълги трамваи - 40,50 м. както са в Будапеща, там даже са 60 м “, уверен е Симеонов и прецизира, че тези, които се движат в този момент са дълги едвам 26-30 м.
Той разкрива и нещо доста забавно, обвързвано с построяването на релсовите пътища в града. Оказва се, че релсите са и се построяват от Столичната община, а не от „ Столичен електротранспорт “, който само има обвързване да ги поддържа. „ Ако това се промени и електротранспорта стартира да разпорежда строителството на линиите може би ще има смяна “, надява се инженерът.
По отношение на оповестеното в отговор на въпрос на БГНЕС от зам.-кметът по превоз Кристиан Кръстев, че музеят на превоза ще бъде в къщичката на спирка „ Вишнева “ в „ Лозенец “, Симеонов, който е създател на концепцията не е склонен с предлагането. „ Историята на градския превоз не е толкоз дребна и не е толкоз незначителна, с цел да бъде мушната в джобче. Категорично не считам, че къщичката на сп. „ Вишнева “ може да извърши функционалностите на музей на градския превоз. Тя може да бъде един акцент на „ Лозенец “ както е водонапорната кула. Мястото на музея на градския превоз в София е в първото трамвайно хранилище на „ Мария Луиза “, там където трамваите са се родили, там където са живели и толкоз неща са видели “, безапелационен е той.
БГНЕС потърси и зам.-кметът по в Столичната община Кристиан Кръстев, който съобщи, че за 120- годишната история дължината на трамвайните релси са се нараснали от 23 км на 200 км. Набъбнал е и броят на линиите, а точно от 6 през 1901 година на 14 през днешния ден.
„ Продължаваме да модернизираме градския превоз. Предстои доставка на 25 нови мотриси, която би трябвало да стартира през тази година. Реновирано е трасето по „ Искърско шосе “. От март месец би трябвало да стартира реновирането на „ Цар Борис III “, афишира пред нас Кръстев. Попитан дали този тип ще продължава да се развива, той декларира своето предпочитание това да продължи да се случва.
 В София - в случай че не си купиш билет преди да се качиш в градския превоз, следва санкция В София - в случай че не си купиш билет преди да се качиш в градския превоз, следва санкция
Контрольорите в публичния превоз в столицата стартират да наблюдават за редовността на пасажерите от 4 януари. От през днешния ден те няма да продав...
„ Моето предпочитание е да имаме все по-голямо разширение. Както знаете и по „ Тодор Каблешков “ има концепция да се построява трамвай, само че първо би трябвало да се направи пробива по „ Каблешков “; би трябвало да продължи и по „ Копенхаген “. Трамвайният превоз би трябвало да върви ръка за ръка и с автобусния превоз “, уверен е зам.-кметът.
От думите му стана ясно още, че общината има подписан контракт с Европейската капиталова банка за финансиране и в него са включени редица инфраструктурни планове, които ще бъдат финансирани. Сред тях е и дълго чаканото изместване на релсовия път на „ Скобелев “ над транспортния тунел при НДК.
?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР