Преди 12 години ЕС действа брутално срещу Гърция, защюто доверието

...
Преди 12 години ЕС действа брутално срещу Гърция, защюто доверието
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: ЕС ще започне да действа брутално срещу България

Преди 12 години Европейски Съюз работи брутално против Гърция, защюто доверието бе изцяло разрушеното. С България рано или късно ще се случи същото, в случай че не променим метода. Това сподели шефът на икономическата стратегия на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов в изявление за Mediapool. Той подсети, че България неведнъж е обещавала на сътрудници от Европейски Съюз и Съединени американски щати да се оправи с корупцията, единствено с цел да реализира дадена цел и след това да не помни обещаното. Така се стига до глобите против Васил Божков и Делян Пеевски, само че с тях няма да се завърши, счита анализаторът от ЦИД.

Г-н Стефанов, може ли да се чака и в бъдеще, когато прокуратурата не вижда корупционния слон в стаята, Съединени американски щати да постановат наказания против българи? Или това бе особено предизборно санкциониране за по-голям резултат?

Не мисля, че е предизборно. Това е дълготрайна целенасочена политика на Съединени американски щати, която сегашната администрация на президента Байдън приоритизира. Ще виждаме сходни неща доста по-често. Байдън демонстрира, че води доста ясна политика, която извежда на фокус върховенството на закона. За първи път битката с корупцията е издигната като основен детайл на политиката за националната сигурност на Съединени американски щати, което е допустимо най-високото равнище на внимание. Надяваме се Съединени американски щати да се засилят натиска и върху европейските си сътрудници, а Еворпейската комисия да излезе с по-адекватни принадлежности за прекъсване на корупцията вътре в Европейски Съюз. Европа също има потребност от закон “Магнитски “, който да работи вътре в самия Европейски Съюз и в страните от прилежащите райони. Корупционните схеми, разкритията, които подействаха като потрес по време на гръцката и еврокризата от 2009 година не престават да работят. Европейски Съюз е огромен дебитор към своите жители, тъй като не съумява да откри съответно решение на сходни въпроси. Например, неприемливо е да се търпи корупция на европейски компании в границите на страните-членки на Европейски Съюз, в контракти за публични поръчки и така нататък

Вие мислите, че Съединени американски щати ще продължат с шамарите, в случай че прокуратурата продължи да забатачва някои изключително проблематични случаи?
Подобни мощни външни сигнали или шокове постоянно са давали резултати и е добре да ги има. Опитът на Центъра за проучване на демокрацията в мониторинга и противодействието на корушцията през последните 20 години демонстрира, че корупционните схеми, въпреки мощно вредящи на икономическия растеж, равенството и благосъстоянието, не пречат на установяването на вътрешно равновесие в стопанската система. Това не е положително равновесие, а застоялост на фона на останалия свят. Подобно равновесие се реализира със завземане на страната от олигархично-политически кръгове, което води до неспособност на институциите да осъществят своите демократични функционалности. Необходима е сериозна рецесия или сходен външен потрес или помощ, с цел да може корупционната система да се извади от равновесие. Нашите данни от Системата за мониторинг на корупцията демонстрират, че сходни външни принадлежности за напън са успявали и преди, въпреки и за малко, да лимитират нивото на корупция в страната и да реализират своите цели за развиването на пазарната народна власт в страната. През 2005 година това беше мотивацията за приемане на страната в Европейски Съюз. През 2010 година изтече срокът на защитната уговорка на Механизма за партньорство и инспекция на Европейски Съюз. Това бяха и годините, когато имаше най-сериозни финансови средства, отделени за антикорупционни ограничения от нашите европейски сътрудници. Сегашните дейности на Съединени американски щати ще имат същото влияние. Спомнете си, че профилираните прокуратура и съд бяха построени по рекомендация от Съединени американски щати, а Антикорупционната комисия бе основана под натиска на Брюксел. Това са все опити да се промени корупиоцнното равновесие и да се повлияе на превзетата страна.

Но те не доведоха до никакъв резултат и даже утежниха ситуацията…
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР