Преди 12 години четирите най-големи американски компании по пазарна капитализация

...
Преди 12 години четирите най-големи американски компании по пазарна капитализация
Коментари Харесай

Ето кои може да са четирите най-големи компании в САЩ след 12 години

Преди 12 години четирите най-големи американски компании по пазарна капитализация бяха ExxonMobil, Apple, Microsoft и Chevron. Оттогава ExxonMobil и Chevron изпаднаха от първите четири - в действителност от топ 10 - и бяха сменени от Alphabet и Amazon. Но какво да кажем след 12 години? Трябва ли да чакаме същите четири акции да запазят местата си, или нови имена ще си пробият път към върха?

Ето какво считат специалистите на финансовото издание The Motley Fool:

Microsoft

Oт изданието предвиждат, че през 2035 година Microsoft ще бъде най-голямата американска компания по пазарна капитализация. Софтуерният колос към този момент е втората по величина компания в Съединени американски щати с изумителна пазарна оценка от 2,4 трилиона $. Какво ще го води от номер 2 до номер 1? С една дума: напредък. През последното десетилетие Microsoft има междинен тримесечен растеж на приходите по отношение на миналата година от към 11%. Това е зашеметяващо за компания с подобен размер.
 Снимка 605800
Източник:

Освен това, скорошният прогрес в региона на изкуствения разсъдък (AI) би трябвало да значи още по-голям растеж на приходите за Microsoft през идващите години, защото компанията може да употребява съществуващите си връзки с OpenAI - компанията зад ChatGPT - и евентуално да придобие обещаващи започващи компании, преди да станат закани за нея.
 Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?
Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?

Петролната компания Saudi Aramco може да се похвали със стойност от 2,11 трилиона $ пазарна стойност

И най-после, разнообразните бизнес сегменти на Microsoft му дават опора в разнообразни области: облак, игри и обществени мрежи, с цел да назовем единствено няколко. Всичко това способства за софтуерна мощност, която би трябвало да продължи да се издига високо през идващото десетилетие.

Amazon

В момента Amazon е на четвърто място с пазарна капитализация от 1,3 трилиона $. Възможно е обаче, колосът за електронна търговия да скочи до номер 2 до 2035 година Подобно на Microsoft, Amazon би трябвало да получи подтик от AI програмен продукт и услуги. Amazon към този момент е водещото име в облачните калкулации с помощта на своя рентабилен сегмент Amazon Web Services (AWS). Тъй като от ден на ден организации и приложения мигрират към облака, Amazon би трябвало да пожъне още повече доходи от AWS.
 Снимка 220036
Източник:

В допълнение, Amazon евентуално ще завоюва позиции, защото продължава да построява своите AI оферти. Компанията към този момент употребява AI, с цел да помогне за ръководството на солидната си логистична мрежа. Но с съвсем безконечен поток от потребителски данни, събрани от повече от 500 милиона устройства с поддръжка на Alexa в международен мащаб, Amazon е в добра позиция да създаде идващото потомство персонализирани, функционални AI асистенти.
 Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия
Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Рискови капиталисти, банки и акционери влагат прекалено много пари в започващи компании

Apple

Очаква се най-голямата по пазарна капитализация компания в света, сега, да се намали до третото място до 2035-та година. В момента пазарната капитализация на Apple флиртува с границата от 3 трилиона $.

Има обаче опасности да бъдеш " най-хубавото куче ". В последна сметка няма къде по-високо да се изкачи, с изключение на надолу. Във всеки случай не се чака Apple да тръгне по пътя на ExxonMobil и да изпадне от първите четири. Но е допустимо Apple да пораства по-бавно от други компании (като Microsoft и Amazon), които са по-добре позиционирани през идващите 12 години.
 Снимка 219438
Източник:

Например, най-големият актив на Apple е способността му да проектира, създава и продава страховит хардуер. Въпреки това, с възхода на AI технологията, е допустимо хардуерът да заеме назад във времето пред софтуера. В края на краищата, никой не се интересува какво устройство употребява, когато задава въпрос на ChatGPT - ползата е във взаимоотношението с основания в облака чатбот.
 Apple ще влага $430 милиарда в своето огромно US завръщане
Apple ще влага $430 милиарда в своето огромно US завръщане

Компанията желае да понижи зависимостта си от Китай

Във всеки случай, от пазарна позиция, Apple би трябвало да възобнови растежа на приходите си, който се забавя устойчиво от 2021 година насам. Миналата година тримесечният растеж на приходите по отношение на миналата година беше приблизително под 1%, което не е рецепта за задържане най-високото място в класацията по пазарна оценка. Новите модели iPhone и най-новите VR устройства на компанията би трябвало да оказват помощ за увеличение на приходите в кратковременен проект.

Tesla

И най-после, след дузина години, изцяло е допустимо да видиме Tesla да попълни челната четворка. Днес водачът при електрическите транспортни средства (EV) е номер 6 с пазарна капитализация от към 800 милиарда $. Въпреки това, до 2035 година е допустимо цената на компанията да е доста по-висока.

И имам две аргументи за какво. Първо, както може би подозирате, ще бъде преходът към електрически автомобили. Това е голяма световна наклонност, при която Tesla има многочислени преимущества пред своите съперници. Има обаче втора причина да се чака, че Tesla може освен да влезе в първите четири, само че може би да оглави листата до 2035 година: Илон Мъск. С две думи, далновидни водачи са сложни за намиране и индивидът, който управлява Tesla, е един от тях.
 Снимка 246289
Източник:

Мъск е в челните редици на няколко основни софтуерни трендове: чиста сила, комерсиализация на космоса, самостоятелно шофиране и обществени медии, с цел да назовем единствено няколко. Не може да се каже какво може да прави след 12 години, само че съвсем несъмнено ще бъде забавно и печелившо.
 Tesla едвам смогва с поръчките на китайските консуматори за Model Y
Tesla едвам смогва с поръчките на китайските консуматори за Model Y

Продажбите на Model Y се усилиха с 26% на годишна база в Китай

За вложителите обаче има единствено един метод да " заложат " на Мъск. От многочислените му компании и инициативи единствено Tesla е обществено търгувана компания. И това е най-голямата причина Мъск да е най-богатият човек на планетата.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР