Преди 105 години на днешния ден, камбаните на Александър Невски”

...
Преди 105 години на днешния ден, камбаните на Александър Невски”
Коментари Харесай

Румен Радев: Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да забравяме

„ Преди 105 години на днешния ден, камбаните на „ Александър Невски” възвестиха рухването на Одрин. Тази славна военна победа бе успех на българския народен дух, въплътен във бойците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо проваляне, довело до една от най-големите национални нещастия. Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не би трябвало да забравяме “. Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото честване – поклонение, отдадено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, оповестиха от президентството. Събитието се състоя пред паметника „ Одринска епопея “ в парка при столичния православен храм „ Св. Николай Софийски “.
 b70w0099  bx9o7104
В изявлението си президентът Радев акцентира, че разрушените домове и прекършените ориси на тракийските българи не са съумели да изпепелят родовата памет и вярата, че справедливостта някой ден ще спечелва. От фамилиите на бежанците израснаха нови генерации. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските сдружения, които пазят традициите и благородния завет „ Не забравяйте, само че не отмъщавайте “, съобщи още президентът.

“Паметникът на Одринската епопея ни припомня и през днешния ден, че българският боец извърши с смелост и безрезервност своя дълг към тракийци, само че воинската героизъм и смелост не могат да изкупят слабостта на политиците, както на тогавашните, по този начин и на днешните “, уточни Румен Радев.

Президентът бе безапелационен, че в този прочут ден, Деня на Тракия, мястото на всеки български общественик е измежду потомците на бежанците. „ Да желаяме амнистия, да почетем жертвите, да ви чуем и дружно да отстояваме правата ви на български жители “, акцентира президентът Радев.

„ Въпросът за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на правдивост и на национално достолепие “. С тези думи българският държавен глава се обърна към наследниците на тракийци и добави, че търсенето на решение на този проблем не е анахронизъм, а е част от актуалния европейски прочит на историята.

„ Българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите обстоятелства да се замитат под килима на геополитическите съображения “, добави президентът, съгласно който „ по този начин може би ненапълно ще изкупим и дълга си пред нашите предшественици “. „ Много от тях си отидоха с отворени очи, тъй като душите им останаха вечно по родните места в Одринска и Беломорска Тракия “, означи в словото си Румен Радев.

Стотици посетители пристигнаха пред паметника, с цел да почетат и да се преклонят пред безбройните почтени жертви на тракийските бежанци. С рухване на колене и едноминутно безмълвие всички уважиха и паметта на героите от Одринската епопея.

На събитието участваха ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов, ген. (о.з.) Златан Стойков – ръководител на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса, общественици, родолюбци.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР