Преди 100 години картината „Момчето в синьо“ на британския художник

...
Преди 100 години картината „Момчето в синьо“ на британския художник
Коментари Харесай

"Момчето в синьо" се завръща в Лондон след 100 г.


Преди 100 години картината „ Момчето в синьо “ на английския художник Томас Гейнсбъро провокира същински възторг, откакто е закупена за близо 700 000 $ - колосална за времето си сума.

В Националната изложба на Англия на площад „ Трафалгар “ в Лондон за малко може да се види едно от най-известните творби на художника Томас Гейнсбъро -,,Момчето в синьо ", което се завръща на Острова за първи път от 100 години.

През 1921 година,,Момчето в синьо " е изложено още веднъж тук, преди да отпътува за Съединени американски щати, откакто се трансформира в най-скъпата продадена картина за времето си. Преди век близо 100 000 души минават през залата за дни, с цел да видят картината, която против цената на 700 000 тогавашни $ става благосъстоятелност на железопътния магнат Хенри Хънтингтън и отпътува за Съединени американски щати, където и до през днешния ден е непрекъснатия и дом в Библиотеката на мецената в Калифорния.

Това провокира възторг, съотносим с фурора, който провокират през днешния ден продажбите на картини на Банкси за рекордни суми. Такова е и отношението към,, Момчето в синьо " по това време. Картината оказва въздействие върху доста тогавашни художници, филми в Холивуд и колкото и да е необичайно, репродукции на портрета висят в доста български домове, тъй като по време на социализма е публикувана като гоблен, който домакините всеобщо шият.

В изложбата са включени и други знакови портрети на Гейнсбъро, като този на мадам Сара Сидънс. Националната изложба осмисля визията за това по какъв начин наподобява една съкровищница. Колекцията от над 2300 картини на Да Винчи, Ван Гог, Веласкес, Рубенс, Каналето, Тициан, двамата Брьогел, Бош, Рембранд и доста други са събирани с покупки и дарения, откакто през 1824 година Народното събрание отпуска специфична сума, с цел да стартира основаването на национална сбирка и построяването на постройката на изложба тук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР