Преди 100 години една четвърт от земята е под владичеството

...
Преди 100 години една четвърт от земята е под владичеството
Коментари Харесай

`Империя с Майкъл Портильо` по Viasat History: 400 млн. под владичеството на Великобритания |

Преди 100 години една четвърт от земята е под владичеството на Англия: 400 млн души живеят в империята, която се простира на петте континента. Как е съумяла дребна островна нация да стане най-могъщата мощ на света?

Този въпрос задава „ Империя с Майкъл Портильо “ – поредност в четири елементи, която дебютира в неделя от 20:45 по.

От Индия до Карибските острови и от Африка до Австралазия, английското колониално ръководство оставя диря във всеки завършек на земното кълбо с невероятни здания, въплъщаващи характера и невероятния обсег на английската власт. Много от дворците, пандизите и плантациите, където са се разигравали интригите на империята, през днешния ден лежат разрушени и забравени.



Индия става английска територия поради лаком метежник

Британците не превземат Индия по дипломатически или боен път, а благодарение на Робърт Клайв, дръзновен предпиемач, считан от мнозина просто за лаком долен човек. Съвсем млад, той се причислява към Източно индийската компания, която е акционерно сдружение, само че има военни елементи, които Клайв употребява да прокуди династията, ръководеща Индия в оня миг. Той е елементарен служител, само че с помощта на безразсъдството и подлостта си скоро стартира да упражнява голямо въздействие в Индия. Като подписва съмнителни покупко-продажби, Източно индийската компания безусловно завладява бенгалската търговия и даже стартира да реализира събирането на налозите.

Компанията бързо натрупва голямо благосъстояние и по този начин си купува и политическо въздействие. Действията им, обаче, предизвикват големи вреди на Индия, където съвсем 10 млн. души безусловно умират от апетит. Британското държавно управление просто не може да си разреши да подмине тази употреба и иззема контрола от Клайв, който умира мистериозно година по-късно. Неговото завещание, обаче, е неоспоримо: търговците на Източно индийската поставят основите на Британската империя в Индия.



Как един потопен град става център на английските военоморски сили

Под пристанището Кингстън в Ямайка лежи подводният град Порт Роял, който е потопен на 7 юни 1692 година след земетресение, в резултат на което умират 2 000 души. Градът станал най-важното британско населено място на американския континент единствено за две десетилетия откакто бива отвоюван от Испания и фактически е бил защитаван от локалните пирати, които получавали позволение от краля на Англия да плачкосват в подмяна на тази си услуга.

По този метод те натрупват доста благосъстояние за малко време и даже след потъването си, Порт Роял резервира отличителното си място на картата на Англия, която построява една от най-големите военноморски бази там в идващите епохи.



От стотина мечтатели до американската война за самостоятелност

Преди четири века, малко над стотина англичани отплават към Новия свят с дръзката фантазия да изградят Ню Инглънд. В идващите 150 години заселниците се разпръсват от Вирджиния по цялото източно крайбрежие на Северна Америка и по този начин основават най-населените с белокожи колонии на империята. Тогава идва лятото на 1776 година и всичко се трансформира, когато 13 колонии стартират гражданска война, в края на която афишират своята самостоятелност на 4 юли.

Британската империя, обаче, не се дава по този начин елементарно: тя нахлува с войска от 32 000 души в Ню Йорк, където се събират бунтовниците. Въпреки, че печелят борбата за Ню Йорк, те са изправени пред извънредно предизвикателство: в разпръснато общество от колонии би трябвало някак да отделят тези, които към момента са им лоялни, от тези, които към този момент са се обърнали против тях.

Междувременно, революционерите, водени от Джордж Вашингтон, наблюдават всеки техен ход благодарение на шпионска мрежа.

Британците водят война с тях в продължение на пет години, като най-накрая се предават в Йорктаун, Вирджиния, през 1781 година и с това Британия губи Америка – една от най-важните си територии.

Британското колониално ръководство е оставило следите си по целия свят – от Индия през Карибския басейн до Африка и Австралия. Вижте в „ Империя с Майкъл Портильо “ – в неделя от 20:45 часа по Viasat History.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден. Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР