Преди 100 години денят 15 септември 1923 се превръща в

...
Преди 100 години денят 15 септември 1923 се превръща в
Коментари Харесай

Вековна светиня! Училището в село Микрево, община Струмяни, отпразнува 100- годишен юбилей


Преди 100 години денят 15 септември 1923 се трансформира в един от най-светлите знаци в историческия летопис на с. Микрево, а повода е откриването на локалното учебно заведение, което приема името на летописеца от Атонския манастир, монахът от Банско – Отец Паисий, канонизиран за светец Св. Паисий Хилендарски.
На 01 ноември 2023г, когато българският народ се прекланя пред националните будители, СУ „ Св. Паисий Хилендарски ” в с. Микрево отпразнува своите 100 години от основаването си.
През далечната 1922 година по самодейност на Христо Поптрендафилов, Костадин Митрев Чорбаджийски, Стоян Воденов, Ангел Божинов и други радетели на просвещението, се построява учебната постройка. Тя е паянтова, само че разполага с две образователни стаи и мазе. До учебната постройка била издигната по същия метод приземна двустайна сграда за жилище на учителя. Броят на учениците бил 20-25, а измежду първите възпитаници са Тома Сандев Донев, Кирил Трендафилов, Люба Ангелова Петкова, Костадин Салмаджийски. Наред със градежа на учебната постройка бил открит и преподавател в лицето на Ангел Христов Петков – емигрант от Македония. Той бил първият преподавател в Микрево и първата образователна година била 1923-1924.
Училището в с. Микрево след 100-годишна история е превърнато в съвременна просветителна институция с подготвени и квалифицирани фрагменти, под 30-годишното управление на шефа госпожа Лиляна Велкова.
На 24 ноември 2023г. бе кулминационната точка на честванията, когато бе отслужен водосвет за здраве и благополучие на всички учители, възпитаници и личен състав на образователното заведение. След това бяха наградени тези учители, които са дали най-вече от себе си за развиването на образованието на нашето учебно заведение. По-късно всички посетители, учители и възпитаници участваха във празнично шествие до площада в с. Микрево, а в салона на читалището бе квалифициран концерт-спектакъл, отдаден на юбилея.
Тържеството бе намерено с приветствени и благодарствени думи от шефа на учебното заведение госпожа Лиляна Велкова, бяха поднесени цветя и приветствени адреси от господин Емил Илиев – кмет на община Струмяни, от госпожа Севделина Траянова – ръководител на Общински съвет Струмяни и други На тържеството участваха някогашни и сегашни преподаватели, възпитаници, общински съветници, представители на общинска администрация Струмяни и други институции, родители и общност. Юбилейната стратегия на учебното заведение приключи с коктейл-среща на генерации възпитаници и учители.
По мотив прелестната и достолепна 100-годишнина, пожелаваме на всички някогашни и сегашни преподаватели на СУ “ Св. Паисий Хилендарски “, с. Микрево, на всички ученици, на първо място да бъдат живи и здрави, одухотворени и все по този начин с несекваща мощ и жар да не престават да бъдат стожер на просвещението, мъдростта и знанието.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР