„Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега

...
„Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега
Коментари Харесай

Фандъкова се похвали - за 10 години метрото се движи по нови 42 км

„ Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, в този момент са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това са 42 км. ново метро единствено за 10 години и това не е просто най-удобният градски превоз, това е план, който трансформира средата, трансформира града и метода на живот на хората и отношението им към града. " Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „ Седмицата " по Дарик радио. По думите ѝ е явно, че за 10 години градът се е трансформирал доста.

„ Преди 10 години депонирахме 100 % битовите боклуци в града. Днес депонираме 15%. Това стана с помощта на построените съоръжения за битови боклуци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града - рецесията с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви боклуци и нулево депониране на отпадъците ", добави Фандъкова.

Според нея забележима е и смяната на организацията на градския превоз. „ Само преди 5 години се возихме в старите „ Икаруси ", в който до момента в който валеше капеше дъжд. Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт евро - 6 ", разяснява още столичният кмет.

Вече по улиците на София се движат първите 20 електробуса. След 2-3 месеца се чакат и още 15 нови рейса от този вид. „ Това са транспортни средства с нулеви излъчвания, " изясни кметът на София. „ 25 нови трамвая, първите от десетилетия. 90% сменен тролейбусен превоз. Това е коренна смяна в публичния превоз на града, което е най-важната причина за това хората да оставят личните си коли ", сподели Фандъкова.

Според нея ръководството на София има сензитивен прогрес във всички сфери. „ Първият от няколко години нов градски парк - „ Възраждане ", който сега се уголемява, първият аквапарк с минерална вода, актуализирани са съвсем всички градски паркове, сега се работи в „ Западен парк ", добави тя.

„ За тези 10 години построихме 90 нови здания на детски градини, 4 нови учебни заведения, сега строим 10 нови учебни здания и чакам идната година, когато бъдат приключени, да няма учебно заведение без физкултурен салон ", съобщи тя.

„ Заедно с това работим доста интензивно в областта на културата. С това откровено се гордея, тъй като аз започнах тази активност като заместник-кмет по просвета. Ние направихме същинска промяна ", добави столичният кмет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР