Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега

...
Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега
Коментари Харесай

Фандъкова подчерта колко много е свършено в София за последните 10 години

Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, в този момент са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по Дарик радио.

“Очевидно е, че за 10 години градът се промени доста. Това са 42 км. ново метро единствено за 10 години и това не е просто най-удобният градски превоз, това е план, който трансформира средата, трансформира града и метода на живот на хората и отношението им към града “, добави тя. “Преди 10 години депонирахме 100% битовите боклуци в града. Днес депонираме 15%. Това стана с помощта на построените съоръжения за битови боклуци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града – рецесията с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви боклуци и нулево депониране на отпадъците “, добави Фандъкова

Според нея забележима е и смяната на организацията на градския превоз. „ Не е нужно да се връщам 10 години обратно, единствено преди 5 години се возихме в старите „ икаруси “, в който, до момента в който валеше, капеше дъжд. Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт евро – 6 “, разяснява още столичният кмет. „ Вече по улиците на София се движат първите 20 електробуса, единствено след два-три месеца ще имаме още 15. Това са транспортни средства с нулеви излъчвания, “ добави тя. „ 25 нови трамвая, първите от десетилетия, 90% сменен тролейбусен превоз. Това е коренна смяна в публичния превоз на града, което е най-важната причина за това хората да оставят личните си коли “, посочи още Фандъкова.

Според нея ръководството на София има сензитивен прогрес във всички сфери. „ Първият от няколко години нов градски парк – „ Възраждане “, който сега се уголемява, първият аквапарк с минерална вода, актуализирани са съвсем всички градски паркове, сега се работи в „ Западен парк “. „ За тези 10 години построихме 90 нови здания на детски градини, 4 нови учебни заведения, сега строим 10 нови учебни здания и чакам идната година, когато бъдат приключени, да няма учебно заведение без физкултурен салон “, посочи тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР