Преди 10 години най-мощният лазер в света започна да бомбардира

...
Преди 10 години най-мощният лазер в света започна да бомбардира
Коментари Харесай

Важен пробив в термоядрения синтез

Преди 10 години най-мощният лазер в света стартира да бомбардира дребни капсули, запълнени с изотопите на водорода за да бъде пресъздадена, която непрестанно протича в недрата на звездите. Физиците от Националния комплекс за лазерни термоядрени реакции (NIH) на Съединени американски щати направиха значима стъпка в постигането на тази цел. Миналата седмица едно-единствено лазерно бомбардиране задейства термоядрен гърмеж, който създаде осем пъти повече сила, постигана благодарение на тази апаратура. Получени бяха 1,35 мегаджаула, като това е към 70% от силата, нужна за работата на лазера .

Досега благодарение на тази инсталация не можеше да се реализира повече от 3% от силата, нужна за генерирането на мощните лазерни лъчи. Постигнатият извънредно значим резултат е сбъднат с помощта на усъвършенстваната структура на обвивката, в която се намира капсулата с горивото и в по-точното ориентиране на лазерите.

В този съответен случай 192 лазерни лъча са фокусирани върху дребна сфера и я облъчват с къси импулси с сила от 1,9 мегаджаула. Сферата е запълнена с деутерий и тритий, и е покрита с тъничък пласт от злато. Под въздействието на мощните лазерни лъчи златото се изпарява и генерира мощно рентгеново лъчение, което взривява капсулата и възпламенява горивото. Съставените компютърни модели демонстрират, че това би трябвало да е задоволително за непрекъснатото генериране на сила посредством.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР