Преди 10 години износът беше 20 млрд. лева, сега е

...
Преди 10 години износът беше 20 млрд. лева, сега е
Коментари Харесай

Плевнелиев лавира – ЕП трябвало да каже за България, но казал много сурово

Преди 10 години износът беше 20 милиарда лв., в този момент е 60 милиарда лв. – главният ни пазар е Германия. Ние сме на верния път. Посетих най-малко 10 пъти Германия, приказвах всякога за заводи, а в този момент президентът споделя, че държавното управление и основният прокурор са мафия. Не можем базисно да защитим позицията си, откакто и в Европейския парламент не се случва – там леви депутати оповестиха, че смучем еврофондове като вампири. Водим братоубийствена война за власт. Това сподели някогашният президент Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.
На въпрос обаче дали Екологичен потенциал, Европейска комисия и Европейският съвет не са прави, отговорът беше, че не можем да кажем, че не са прави, само че казусът бил, че била „ опълчване на българи против българи ”. „ В някои връзки тази резолюция отиде до такава степен, че да се тормозим за национално изменничество ”, добави експрезидентът, визирайки казуса „ македонско малцинство ” – нещо, което няма в текста на резолюцията, само че Плевнелиев е следващият доближен до ГЕРБ, който го внушава – преди всичко, освен това с директни думи,. Плевнелиев внуши и друго – че в случай че резолюцията била с „ партньорски звук ”, сме щели да я осъществим по-добре.
Прокуратурата оставя подозрения за селективност, само че от друга позиция работи на високи обороти, не беше по този начин преди години, заключи Плевнелиев. „ Половината от българските олигарси са ударени грубо, само че другите не са ”, сподели още той. И незабавно отново направи завой – не можело основният прокурор да е провинен, че няма съгласие за дълготрайни цели в Народното събрание.
Днес президентът нарушава Конституцията – той няма право да желае оставките на държавното управление, Народното събрание, министър-председателя и основния прокурор, уверен е Плевнелиев. И изясни по какъв начин като бил президент през 2013 година, когато имало огромни митинги поради сметките за ток, той поканил всички заинтригувани, дискутирано било какво да се направи и в този момент имало либерализация на енергийния пазар – българските консуматори можело да си избират снабдител.
Интересен е и погледът да Плевнелиев за обстановката у нас – трябвали постоянни избори, ГЕРБ да мисли за страната даже да пострада политически, а популисти били Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. Корнелия Нинова обаче давала поръчка да не е популист.
Що се отнася до ковид, Плевнелиев изясни – не би трябвало да се затваряме, само че би трябвало да пазим рисковите групи. И уточни, че евентуално България ще се окаже една от минимум засегнатите от пандемията страни стопански – щяло да се види от статистиката на Европейската комисия. 2008 година нямаше пари, в този момент банките ни са добре готови ликвидно – уповавам се да е по-леко, заключи експрезидентът.
Ако България реши да вложи няколко милиарда, сигурно такива като Microsoft ще дойдат и при нас, разяснява Плевнелиев новината за. Нобелов лауерат по стопанска система създава програмата за развиване на Гърция до 2030 година – има спор там, иска ми се при нас да бъде по този начин, само че не е, сподели експрезидентът.
Росен Плевнелиев изрази терзание и за деескалацията на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз поради Тръмп. България има потребност от либерализация, от газ, от тръби, които идват отвред и отиват на всички места, уточни той. И допусна, че при втори мандат на Тръмп ще има наказания за „ Турски поток ”, само че „ нас ни пази Европейски Съюз, тъй като съблюдаваме европейското законодателство ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР