Предходното разрешително изтича тази неделя. До две години предстои да

...
Предходното разрешително изтича тази неделя. До две години предстои да
Коментари Харесай

​Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за работа за следващите 10 години

Предходното позволение изтича тази неделя. До две години следва да бъде продължен срокът на употреба и на шести блок на централата. Общата инвестиция в модернизацията е над 600 млн. лв..

Проверка на " Агенцията за нуклеарно контролиране " е посочила еднопосочно, че 1000 мегаватовия пети блок на АЕЦ " Козлодуй " може да работи сполучливо още 30 години, само че лицензия се дава по закон за 10.

Лъчезар Косстов, ръководител на " Агенцията за нуклеарно контролиране ": Общото умозаключение демонстрира, че приложените документи дружно с в допълнение показаните оценки и обосновки показват убеденост в безвредната употреба на пети блок на АЕЦ " Козлодуй " през декларирания интервал за лицензията, а точно той е 10 години.

От АЕЦ " Козлодуй " оповестиха, че вършат всичко допустимо за удължение на живота и на шести блок, чиято лицензия за употреба изтича на 3 октомври 2019 година
Иван Андреев, изп. шеф на АЕЦ " Козлодуй ": Очакваме до октомври месец 2018 година ние да подадем всички нужни документи, с цел да има време " Агенцията за нуклеарно контролиране " да ги прегледа.
След 10 години централата ще би трябвало да кандидатства за нова лицензия, в случай че желае да продължи да работи. Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че Българската академия на науките е създала 90 финансови модела за осъществяването на втората нуклеарна централа АЕЦ " Белене ".
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Докладът на Българска академия на науките ще бъде подготвен всеки един миг и първите, които ще схванат какво написа в него ще бъдете вие, давам обещание ви, това ще стане напълно скоро тези дни. Ние няма какво да крием, това, което би трябвало да създадем ние, е да оползотворим най-добре, това, което притежаваме.
До момента България е вложила в " Белене " близо 3 милиарда лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР