Предходното десетилетие беше най-горещото в историята, като полярните и планински

...
Предходното десетилетие беше най-горещото в историята, като полярните и планински
Коментари Харесай

Учен: Всяко десетилетие от 90-те години на миналия век е по-топло от предишното

П редходното десетилетие беше най-горещото в историята, като полярните и планински ледове се топяха по-бързо, в сравнение с през 20-ти век, съгласно метеорологичната организация на Организация на обединените нации. 

Между 2011 година и 2020 година междинната световна температура е била с 1,1°C над прединдустриалните равнища, съгласно нов разбор на Световната метеорологична организация (СМО). 

Учените предизвестиха, че непрекъснатото световно стопляне с 1,5°C над прединдустриалните равнища рискува да отприщи тежки последствия от изменението на климата върху хората, дивата природа и екосистемите. 

Ледниците изтъняват с " невиждания " един метър на година, съгласно разбора на СМО. Континенталната ледена завивка на Антарктида също е изгубила съвсем 75% повече лед сред 2011-2020 година, в сравнение с сред 2001-2010 година, сподели групата на Организация на обединените нации, представена от Sky News. 

„ Губим конкуренцията да спасим топящите се ледници и ледени покривки “ , споделя професор Петери Талас, общоприет секретар на СМО. 

Новото предизвестие за климата идва, откакто СМО - която се състои от 193 страни и територии - предвижда, че 2023 година ще бъде най-горещата в историята. 

Any idea how this huge mass of air is formed? Albedo effect?
— Pedro C. Fernández  (@PedroCFernandez)
Службата за изменение на климата Copernicus на Европейския съюз също показва сходни прогнози. 

Според СМО световното стопляне за тази година се чака да доближи 1,4°C  над прединдустриалните равнища. 

Страните, подписали Парижкото съглашение от 2015 година, се ангажираха да лимитират повишението на световната междинна температура до много под 2°C над прединдустриалните равнища до края на века, оповестява Sky News.   

Previous decade 'hottest on record' with polar ice melting faster than in the last century
— The Old Grey Techie (@oldgreytechie)
Световни водачи и специалисти са част от конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата през 2023 година, която се организира в Дубай. На събитието се разисква по какъв начин да се овладее световното стопляне, в границите на задачите, заложени в Парижкото съглашение. 

„ Темпът на повишаване на морското ниво се е удвоил “, показват специалисти.  

Според разбора на СМО най-горещите години от десетилетието са били 2016 и 2020 година, до момента в който шестте най-горещи години, взети дружно, са били сред 2015 и 2020 г. 

This year is on track to become the hottest since at least 1940, the European Union's Copernicus Climate Change Service said on Thursday.

To read more:
— SustainableJC (@SustainableJC)
„ Всяко десетилетие от 90-те години на предишния век е по-топло от предходното и не виждаме непосреден симптом тази наклонност да се обърне. Все повече страни оповестяват за рекордно високи температури, в сравнение с през всяко друго десетилетие ”, споделя проф. Талас. 

„ Океанът се затопля все по-бързо и по-бързо и скоростта на повишаване на морското ниво съвсем се е удвоила за по-малко от едно потомство “, споделя специалистът. „ Трябва да понижим излъчванията на парникови газове като главен и първокачествен приоритет за планетата, с цел да предотвратим изменението на климата, което към този момент е отвън надзор “, прибавя ученият. 

Според СМО Арктика се нагрява по-бързо от всеки различен район на Земята, тъй като слънчевата сила се всмуква от тъмните океани, вместо да се отразява назад в космоса от белия морски лед - развой, прочут като резултата на Албедо. 

Топенето на ледената завивка на Гренландия докара до повишаване на морското ниво с годишен ритъм от 4,5 милиметра годишно през последното десетилетие, спрямо 2,9 милиметра годишно сред 2001-2010 година, съгласно СМО, безапелационни са специалистите. 

Една добра вест е, че дупката в озоновия пласт над Антарктида се е свила спрямо предходните две десетилетия , предава Sky News.   

СМО също по този начин акцентира, че системите за ранно предизвестие за бедствия са се подобрили, което е довело до по-малко ранени и жертви. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР