Предават го на немските власти Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение

...
Предават го на немските власти Бургаският апелативен съд потвърди изпълнение
Коментари Харесай

Нашенец издирван за 16 престъпления в Германия

Предават го на немските управляващи

Бургаският апелативен съд удостовери осъществяване на Европейска заповед за арест по отношение на Мехмед Мехмед, български жител, търсен във Федерална Република Германия за осъществяване на наказателно гонене по 16 закононарушения машинация по поминък и като част от проведена незаконна група, според Германския Наказателен кодекс.

Европейската заповед за арест, издадена на 1 юни 2021 година от арбитър в Районен съд - Ландсхут, Федерална Република Германия. Престъпленията са осъществени в интервала март - септември 2019 година на територията на гр. Вилсбибург и са наказуеми с „ отнемане от независимост “ до 10 години за всяко от действията. Изрично е посочено, че българският жител Мехмед Мехмед, дружно с други лица, решили да набират за себе си посредством лъжливи дейности значителен и некраткосрочен източник на приходи, като съгласно авансово направения общ проект за деяние се представяли за работещи в туристически бюра „ Транс Туристик “ и „ Оушън туристик “ и предложили на пътувания до Република Турция. По този способи въвели 19 потърпевши лица в подвеждане, че желаят и са в положения да им обезпечат предлаганите пътувания. Проявявайки доверие, ощетените превеждали по посочената им от обвинените банкова сметка парите за пътуванията - суми надлежно сред € 950 и € 2456, без действително тези пътувания да се осъществявали.

По делото е получена информация от районна прокуратура – Бургас, че против желаното лице има висящо произвеждане за закононарушение срещу превоза - шофиране в периода на предходно наказване за възбрана за ръководство на МПС.
Бургаският апелативен съд се солидаризира с изводите на първата инстанция, че от официална позиция обсъжданата Европейска заповед за арест по форма и наличие подхожда на условията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.



Апелативните съдии одобряват и извода, че съществуването на висящо наказателно произвеждане против желаното лице Мехмед, фактически е измежду вероятните учредения за отсрочване на екстрадицията. В случая обаче съдът е решил, че закононарушението по член 343 В Наказателен кодекс не е тежко съзнателно закононарушение, до момента в който следствието във Германия е за голям брой тежки умишлени закононарушения с висока степен на социална заплаха и обилни вреди. Настоящият съд е намерил за вярно заключението, че приоритет следва да получи провежданото от немските правосъдни управляващи наказателно гонене против желаното лице Мехмед, с оглед многобройността на закононарушенията и тяхната тежест, разказани в ЕЗА.

Въззивният състав прибавя и различен мотив в тази посока, а точно, че закононарушенията, по които Мехмед ще бъде разследван в Германия са осъществени в един предишен интервал, заради което към сегашния миг са изтекли близо две години. Този интервал от време би могъл да сътвори усложнения в следствието, провеждано в искащата страна, до момента в който действието, по което българският жител е притеглен като обвинен е осъществено на датата на идването му в България /09.07.2021г./ и съставлява закононарушение на официално осъществяване, следствието по което не може да бъде затруднено от приключване на интервал от време, нужен за привършване на следствието за закононарушенията осъществени от това лице в Германия.

В решението на Бургаският апелативен съд е посочено, че в тази ситуация са налице всички законови предпоставки за допускане осъществяването на Европейската заповед за арест и предаване на Мехмед Мехмед на издаващата заповедта страна. Въззивният състав е удостоверил решението на първата инстанция и е изменил мярката за неотклонение от „ домакински арест “ на „ задържане под стража “ до фактическото предаване на лицето на способените управляващи на Федерална Република Германия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР