Предаването в плен на , блокирани в завод Азовстал в

...
Предаването в плен на , блокирани в завод Азовстал в
Коментари Харесай

Бъдещето им тъне в мъгла - какво пишат руските медии за бойците от Азовстал -

Предаването в плен на, блокирани в цех " Азовстал " в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този избавителен за тях развой, написа в коментар за филантропичния кулоар в региона в. " Росийская газета ", представена от Българска телеграфна агенция.

Москва разгласи през вчерашния ден, че от понеделник насам, които се бяха барикадирали в завода, напомнят съветски издания. Министерството на защитата на Русия не дава информация какво счита да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.

Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а " мнозина ще бъдат изправени и пред съда, с цел да дават отговор пред закона за своите закононарушения " , написа " Росийская газета ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва счита предалите се украински военни от " Азовстал " за военнопленници или за нарушители. Той препрати публицистите към министерството на защитата и им напомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят съгласно интернационалните закони , написа " Лента ".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, декларирал, че бойците от " Азовстал " са се предали в плен, без да слагат условия .

" Бъдещето им тъне в мъгла " – законите на Донецката национална република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) плануват смъртно наказване, а в съветската Държавна дума " отекват апели за пожизнен затвор за нацистите ", отбелязва " Свободная преса ".

Въпреки декларираните си планове Държавната дума реши през вчерашния ден да не преглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят " нацистки нарушители ". Така депутатите смятаха да попречват вероятното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, написа в. " Комерсант ".

Според източници на съветския ежедневник в близко бъдеще Народното събрание няма да преглежда тази самодейност , при все това концепцията й дава отговор на позицията на управляващите – те желаят пленниците от " Азовстал " да бъдат съдени, а не разменени. Според специалисти възбраната за замяна би лимитирала съветското управление с прекомерно твърди рамки в договарянията и другите му дейности в Украйна, прибавя " Комерсант ".

Междувременно съгласно представителя на Кремъл руско-украинските договаряния в действителност са спрени заради " цялостното отвращение на украинските договарящи да не престават този развой " , написа в. " Независимая газета ".

Политологът Олег Неменски допуска, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще би трябвало да се взема решение и ориста на техните бойци. И в случай че Киев отново се окаже некадърен за съответните договаряния, тези военни ще бъдат обречени на заличаване – или на всеобщо предаване в плен съгласно мариуполския сюжет, декларира специалистът.

В Русия има две крайни отзиви дали пленниците да бъдат съдени или разменени против взети в плен от Киев съветски бойци , обобщи " Независимая газета " в различен материал.

От една страна, размяната ще разреши на Киев да наподобява победител, избавил " героичните бранители на Мариупол " - ще излезе, че те напълно не са се предали, а са се " евакуирали ". Това ще обезцени резултата от военния триумф на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската войска и ще деморализира съветската. А напълно пък не трябва да се освобождават от наказване открити неонацисти и военни нарушители. Освен това украинците, върнати на Киев, още веднъж ще застанат в строя и ще се борят против руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга позиция, свободата на съветските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от сходни съображения. В случай на замяна украинците може би ще стартират по-охотно да се предават на други сектори от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще резервира имиджа си, което може да е политически значимо, в случай че някой ден още веднъж се наложат мирни договаряния с Украйна, изяснява " Независимая газета ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР