Предаването на управлението на новото служебно правителство с премиер Гълъб

...
Предаването на управлението на новото служебно правителство с премиер Гълъб
Коментари Харесай

Смяната на властта: Радев намекна за политически завой, Петков предупреди за последиците

Предаването на ръководството на новото служебно държавно управление с министър председател Гълъб Донев очерта главните посоки, по които ще се движи политическата борба в идната предизборна акция за предварителния избор на 2 октомври. Посланията, които бяха отправени, разкриват цялостния разлом сред президента Румен Радев и хората, които той назначи в първото служебно държавно управление през 2021 година със заръката да внесат предстоящата от обществото смяна в наследения от ГЕРБ корупционен модел в упражняването на властта.

Година по-късно президентът и хората на тази точно смяна към този момент са един против различен като политически съперници. Във вторник Радев се опита да внуши апокалиптична картина на обстановката в България след седеммесечното ръководство на кабинета на Кирил Петков, а досегашният министър председател и съосновател на " Продължаваме промяната " съобщи в отговор, че " политици, лобисти и елементарни брокери " всяват боязън, с цел да се не помни " кой трансформира България в ограбена, смазана от корупция страна ".

Година по-късно посланията на Румен Радев към този момент не са фокусирани върху битката с корупцията, поради които получи необятна социална поддръжка и беше избран отново за втори мандат. Още повече че силите, които стоят зад поддържането на корупционния модел, през миналите седем месеца станаха забележими с просто око. Радев обаче подмина тематиката с дежурна фраза за " битка с корупцията " и разгласи два съществени целта на четвъртото си служебно държавно управление, които основават опасения за смяна на позицията на България във връзка с контракта с " Газпром " и войната в Украйна.
Служебният кабинет и идващите държавни управления би трябвало да се водят в активността си от два целта: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата активност би трябвало да са ползите на елементарния консуматор и на българската стопанска система. Гражданите чакат от изпълнителната власт рационални решения. Румен Радев
Президент

Горното изявление на Румен Радев провокира най-вече опасения най-много тъй като в него изобщо отсъства политическият съставен елемент в доставки и цената на газа. През последните месеци Москва се пробва да изнудва с него държавните управления в Европа, които купуват съветски газ, тъй че да не оказват поддръжка за Украйна или да не постановат наказания на Кремъл. Правителството на Кирил Петков даде корав отпор на опитите " Газпром " да бъде употребен като инструмент за ограничение на българската независимост за взимане на решения, като едностранно приключи доставките макар превежданите от България суми по контракта. Макар и да не беше декларирано публично, с контракти на частни компании се реализират доставки за Украйна, най-вече на муниции, а българската войска " бракува " въоръжение, което отпътува към зоните на дейни бойни дейности.
Реклама
Това точно даде знак, че желае да промени Румен Радев, който и без друго е от дълго време подозиран, че е влезнал в политиката с поддръжката на Кремъл. Противниците на съветското въздействие в България свързват избирането му за президент се с така наречен проект " Решетников " за покоряване на България на имперските ползи на Русия. До началото на войната в Украйна Румен Радев действително не беше направил нищо, с цел да удостовери тези съмнения. След това негова несигурност във връзка с това каква позиция би трябвало да заеме България още веднъж разсъни подозренията, че той може да е проруски надъхан.

Не е ясно до каква степен новото служебно държавно управление на президента би направило действително подобен сериозен завой, който би нанесъл голяма щета на позициите на България и в Европейски Съюз, и в НАТО, само че речта му във вторник даде знак, че Радев влиза в предизборната осведомителна война.

" Поемате отговорност за ръководството на България в сложен миг за страната. Обществена отмалялост от острото политическо опълчване, вихреща се инфлация и обедняване, непостижими цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял публичен снабдител, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се митинги на разнообразни браншови организации, липса на готови закони по Плана за възобновяване и забуксувала правосъдна промяна и значими действия за пълноценната ни интеграция в Европейски Съюз " - по този начин разказа той обстановката в страната, обръщайки се към новите си служебни министри.

" Условия за апокалипсис в България няма ", съобщи в свое съвсем незабавно последвало послание досегашният министър председател Кирил Петков. " Въпреки международната рецесия, с която съответства нашето седеммесечно ръководство, оставяме на служебния кабинет доста постоянна основа. Тя се гради на енергийните ограничения, които въведохме, с цел да имате успокоение и предвидимост в идващите месеци ", сподели Петков. И напомни част от ограниченията, които досегашното държавно управление е приело, в това число обезпечените помощи за отопление през зимата, удължените енергийни обезщетения за бизнеса.
Кирил Петков предава властта на служебния министър председател Гълъб Донев Фотограф: Надежда Чипева Реклама
" За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предходното ръководство. Част от заробването с тежка взаимозависимост от съветския газ е наливането на 3 милиарда лв. в " Балкански поток " - тръбата, построена с цената на десетки нарушавания, от която не получаваме и една молекула газ; Дадохме опция на служебното държавно управление да подсигури по-евтин полутечен газ до пролетта. С стартирането на газовата връзка с Гърция още от края на септември можете да усетите значително понижаване на цените; Наложи се да удължим мярката за понижаване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да смъкна цените по пазарен път - регулаторът Комисия за защита на конкуренцията - отхвърля да проверява за картелни съглашения ", уточни още Петков.

По мотив " обедняването ", което Румен Радев посочи, Петков отговори, че за пръв път пенсионерите са извадени над прага на бедността - с невиждано нарастване на пенсиите. И напомни данъчните облекчения и помощи за фамилиите, за децата, за възрастните хора, увеличените заплатите на медиците и учителите.

" Оставяме на служебното държавно управление остатък в бюджета от 1.5 милиарда лева Подсигурихме 13 милиарда от Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и ограничения ", сподели той.

По думите му това, което се случва сега, е втълпяване на страхове: " Политици, лобисти и елементарни брокери се възползват от политическата неустойчивост, с цел да ви накарат да се страхувате за бъдещето. Искат да забравите, че за 12 години крадяха вашите пари, желаят да ви излъжат, че имат магическа пръчка и могат да понижат цените на бензина, на газа, и да спрат международната инфлация, желаят да ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последствия, а действително желаят да се върнат и да продължат да ви крадат " , уточни Кирил Петков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР